Kā pagatavot nekaitīgas pārtikas krāsvielas no dabas veltēm
Nekaitīgas un pat veselīgas pārtikas krāsvielas ēdienu un dzērienu iekrāsošanai var pagatavot mājās, izmantojot dabas veltes un ikdienā lietojamos produktus. Šādas krāsvielas derēs gan bērnu ēdienu izdekorēšanai, gan ekoloģisku kūku un limonāžu ietonēšanai.
Karamele (grauzdēts cukurs)
Metāla traukā ieliek cukuru un pievieno ūdeni (puse no cukura
svara). Karsē. Kad masa sāk putot, to maisa. Kausēšanu turpina tik
ilgi, kamēr uz metāla plāksnītes vai stikla šķīvja uzliktais
paraugs veido tumši brūnu, trauslu, stiklam līdzīgu masu ar rūgtenu
garšu. Tad masu lej atdzišanai uz skārda plāksnes vai stikla
paplātes. Pēc atdzišanas sacietējušo masu sadauza gabaliņos.
Gabalus izšķīdinot nelielā daudzumā ūdens, veidojas tumši brūns
šķidrums, kuru var izmantot pārtikas krāsošanai.
Melleņu tinktūra
Porcelāna miezerī saspaida 2 kilogramus tīru melleņu, pielej masai
ūdeni un izspiež. Šķidrumu bez biezumiem karsē. Augu olbaltums
sabiezē, putu formā paceļas, to ir viegli nosmelt. Tad iegūto
šķidrumu filtrē caur smalku marli, atdzesē, pielej spirtu attiecībā
1:1, vēlreiz izfiltrē un pilda pudelēs. Arī dzērveņu un
brūkleņu dabiskās sulas ir ļoti laba dabiskā krāsviela. No tām
iegūst sarkanu, rozā, sārtu toni.
Zaļo krāsu iegūst no spinātu lapām. Lapas
vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, uzlej 1/2 tējkaroti verdoša
ūdens un vāra 10 minūtes. Pēc tam ūdeni nokāš un zaļo novārījumu
izmanto ēdoenu un dzērienu iekrāsošanai.
Idejas pasmeltas no grāmatas “Agrāk izlīdzējās tā...Tehnoloģiskās receptes”