Jauna ballīšu tendence - degustācijas maltītes
Dažādu ēdienu izbaudīšanas mielasts jeb "tasting menu" pasaulē kļūst arvien iecienītāks. Iespējams, arī tu sapņo šādu maltīti sarūpēt sev un saviem viesiem, taču īsti nezini, kādi ēdieni un dzērieni vislabāk saderētu kopā un kāda būtu to pasniegšanas secība.
Kādai jābūt izcilai ēdienreizei, kurā nesteidzīgi - vismaz trīs, četras stundas - degustē vairāk nekā divus ēdienus? Pieredzē dalās restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis un diriģents Jānis Ozols, kas ir arī pazīstams gardēdis.
Sagaidīšanas dzēriens
Etiķete prasa, lai "tasting menu" jeb ēdienkartes degustācijas
ballīte sāktos ar sagaidīšanas dzērienu ("welcome drink"), ko
pasniedz, kamēr sanāk viesi. Parasti viņus lutina ar vīnu vai
aperitīva kokteili - šie dzērieni rosina apetīti un veicina
gremošanas sistēmas darbību. Dzērienu var pasniegt, viesiem stāvot
kājās, kopā ar tā dēvētajām pirkstiņu uzkodām vai arī pie galda
kopā ar cita veida vieglām uzkodām.
Degustācijas ievads
Kad viesi nobaudījuši sagaidīšanas dzērienu, seko mielasta ievads -
parasti tajā pasniedz vieglu zivs ēdienu kopā ar vīnu un ūdeni. Pēc
šī ēdiena lieliski noder neliels sorbets ar citrona vai citu
atsvaidzinošu garšu - tas palīdz attīrīt garšas kārpiņas un
sagatavoties nākamajai mielasta kārtai jeb pamatēdienam.
Pamatēdiens
Ķeramies klāt pamatēdienam! Tas parasti gatavots no liellopa, cūkas
vai putna gaļas un ir gana piesātināts un bagātīgs, lai tam būtu
dominējoša garša. Pasniedz ar vīnu un ūdeni. Kopā ar gaļu vai
uzreiz pēc pamatēdiena notiesāšanas var celt galdā vieglus zaļos
salātus, kas aizdarīti ar mērci. Saskaņā ar klasisko franču etiķeti
šos salātus neuzskata par "īstu ēdienu", drīzāk par piedevu vai
uzkodu pēc galvenā ēdiena, lai sagatavotos deserta baudīšanai.
Deserts
Kā deserta uvertīru pasniedz siera izlasi ar augļiem un dažādām
piedevām kopā ar glāzi vīna. Seko deserts savā īstākajā ampluā -
tas ir, piemēram, bagātīgs šokolādes, siera vai biskvīta
saldēdiens, ko pasniedz kopā ar kafiju vai stiprākiem dzērieniem -
deserta vīnu vai liķieri.
Degustācijas noslēgums
Degustācijas pasākumu noslēdz stiprāki dzērieni, kurus bauda kopā
ar mazām, saldām uzkodām jeb "petit four". "Kopējam vakara gaitā
baudāmā ēdiena apmēram nevajadzētu pārsniegt vidēji vienu
kilogramu. Turklāt jāatceras, ka maltītes laikā garšu sajūtas
pieņemas spēkā un savu kulmināciju sasniedz, baudot pamatēdienu,"
rezumēja Gints Aizupietis.