Astoņas radošas idejas svētku galda dekorēšanai
Gan Ziemassvētki, gan Jaunā gada svinības ir laiks, kad sevišķi piedomājam par īpašiem ēdieniem, kā arī radošu, svētkiem piemērotu maltītes vai galda noformējumu. “Dobeles dzirnavnieks’’ sadarbībā ar Lindu Mazuri, kulinārā bloga “Vīnotava’’ autori, iesaka vairākus padomus, lai svētki izdotos skaisti un būtu baudāmi ar visām maņām.
Dekorācijas atbilstoši tematikai
Ļaujies asociācijām, rīkojot tematiskos vakarus! Piemēram, ja tā ir
ķekatnieku balle ar zirņu pikām un cūkas ausi ar smiltsērkšķu
mērci, tur iederas gaumīgi alumīnija trauki ar luminiscējošiem
puzuriem. Savukārt, ja tā ir “1001 nakts balle”, galdam piestāvēs
granātāboli, pistācijas, hennas raksti, zīds un mežģīnes. Galdauta
malas var aplīmēt ar atstarojoša materiāla (auduma) sniegpārsliņām
vai izšūt tās ar atstarojošu diegu. Ja vakars paredzēts skandināvu
noskaņās ar siļķi, izvēlies kantainus šķīvjus, pelēka lina
galdautus un baltas sveces. Tāpat arī izvēlies mūziku atbilstoši
tematikai – latviskam vakaram piestāvēs tautasdziesmas, arābu
ballītei – austrumu ritmi un līganais skanējums, savukārt
skandināvu stila vakaram – ziemeļu valstu populārākās dziesmas.
Izvēlies baltus traukus
Tie ne tikai izskatās grezni, arī ēdiens uz tiem lieliski izceļas.
Pie baltiem traukiem ir ļoti viegli piemeklēt galdautu un citus
galda dekorus (sveces, ziedus, salvetes). Ja dod priekšroku
krāsainiem traukiem, jācenšas tos saskaņot ar ēdiena krāsām, lai
greznais, košais šķīvis nepazūd kopējā noformējumā. “Esmu redzējusi
tiešām fantastiski dekorētu kūku uz krāsaina un ļoti grezna
paliktņa, kur viens no tā rakstiem izmantots kūkas dekorā. Viens un
tas pats motīvs, kas nemanot no kūkas pāriet šķīvī, izskatās
ideāli!” saka L. Mazure.
Svaigi garšaugi un ogas krāsai
Dekorēšanai lieti noder dažādi garšaugi, tādēļ visērtāk uz palodzes
audzēt, piemēram, timiānu, piparmētras, baziliku vai kādu citu
augu, kas būs zaļš akcents ēdiena noformējumā. Ēdiens izskatīsies
vēl efektīgāk, ja pievienosi kādu sarkanu “odziņu” (rozā piparus,
dzērvenes vai brūklenes u.tml.).
Atceries par saldētajām ogām
Ja ogas pirms sasaldēšanas ir bijušas pilnībā sausas, tās lieliski
saglabā savu formu. Piemēram, kūku pārber ar atsaldētām avenēm,
izrotā ar dažiem timiāna zariņiem un pirms pasniegšanas pārber ar
pūdercukuru. Brīžos, kad ciemiņi atnāk negaidot, iesaku izmēģināt
ātrās kūkas, svētku kūkas, šokolādes vai citronu kēksa maisījumus.
Kūkas un kēksus var ātri un ērti izdekorēt ar vasarā sasaldētajām
ogām. Rezultātā – prieks gan namamātei, gan ciemiņiem. Saldētas
ogas noder arī dzērienu rotāšanai, piemēram, dzirkstošs vīns vai
sidrs ar mellenēm rada īstu svētku izjūtu.
Lieto sietiņu
Ļoti vienkāršs, aizmirsts virtuves instruments ir sietiņš. Gan
biezzupas, buljoni, gan kartupeļu biezenis, gan mērces jāizberž vai
jānokāš – tā ēdiens iegūs vienmērīgāku un glītāku struktūru un būs
ne tikai gards, bet arī rotās svētku galdu.
Izmanto sildošos dzērienus kārumiem un gaļas
ēdieniem
Drēgnajā un tumšajā laikā lieto sildošos elementus – brendiju,
konjaku, armanjaku, balzamu – vizuāli estētisku gardumu
pagatavošanai. Piemēram, iemērc kādā no šiem dzērieniem žāvētus vai
kaltētus augļus (rozīnes, plūmes, aprikozes, sukādes). Tās lieliski
papildinās gan Ziemassvētku kūkas un pudiņus, gan latviskus kārumus
– medus kūkas un rupjmaizes kārtojumus. Tāda “piešprice” noder arī
putnu cepešu pildījumiem: vistām, pīlēm, zosīm un tītariem.
Kanēlis, pūdercukurs un dabīga aromāta
sveces
Svētku izjūtu var panākt ar vaniļas pūdercukuru, kur iekšā
iemaisītas smalkas sēkliņas vai kanēļa pūdercukurs, ar ko var
pārkaisīt, piemēram, torti vai svētku kēksu. Tumšas kūkas dekorē ar
baltu cukura glazūru, veidojot mežģīņu rakstus. Iedvesmai “iegūglē”
marokāņu hennas rotājumus un pēc līdzīga parauga uzzīmē mežģīņotu
un izcakotu rotājumu kūkai. Pirms tortes pasniegšanas, uz galda
izvieto un aizdedzini dabīgi aromatizētas vaniļas vai kanēļa
sveces.
Sapucējies un atrodi mieru
Nav lielāka prieka viesiem par mierīgu namamāti un laimīgu
namatēvu, kam grāpji un kastroļi neiet pa gaisu (ja vien neesi
Džeimija Olivera, Mārtiņa Sirmā vai Naidželas Lausones stila
šovmenis vai improvizācijas teātra zvaigzne). Saimnieces satraukums
negatīvi ietekmē viesus. Atceries – galdam jābūt klātam vismaz
pusstundu pirms ciemiņu ierašanās. Velti sev vismaz 30 minūtes, lai
sapostos un noskaņotos viesu sagaidīšanai.