Salvija - garšaugs virtuvē, veselības uzlabošanai un mīlestības pievilināšanai
Salvija ir tipisks Vidusjūras reģiona augs, kas lieliski iedzīvojies Latvijas klimatā un mūsdienu modernajā virtuvē. Pievienojams ēdieniem, izmantojams dzērienu pagatavošanai un pat mīlas dzirdas uzburšanai.
Pie gaļas
Salvija lieliski sader praktiski ar visiem gaļas ēdieniem, bet it
sevišķi ar medījumu un malto gaļu. Salvija padara aromātiskus,
garšīgākus un vieglāk sagremojamus pākšaugu ēdienus un sevišķi labi
piestāv pupiņām. Salvija brīnišķīgi uzlabo tomātu ēdienu garšu. It
īpaši ieteicams to pievienot tomātu zupām, mērcēm un
sautējumiem.
Ja grilē gaļu, tad aiz katra gaļas gabaliņa uzdur veselu salvijas
lapiņu — gaļa iegūs ļoti patīkamu garšu un aromātu. Ļoti garšīgas
ir mīklā iemērktas un eļļā fritētas salvijas lapiņas tā ir
iecienīta uzkoda pie alus. Salvija bagātina atspirdzinošas
limonādes un alkoholiskās boles.
Salvijas izmantošana
Kaltētai salvijai piemīt spēcīgāka garša nekā svaigai, tāpēc
ēdieniem jāpievieno uzmanīgi — ja būs par daudz, ēdienam radīsies
rūgtena, ziepjaina garša. Tā kā salvija ir bagāta ar dezinficējošām
vielām, tā pagarina ēdiena uzglabāšanas laiku.
Trekni ēdieni, kam pievienota salvija, kļūst vieglāk
sagremojami.
Īstais salvijas aromāts atraisās tikai vārīšanas un cepšanas laikā,
tāpēc lapiņas pievieno ēdienam gatavošanas procesā, reizēm pat
sākumā.
Ko salvija dod veselībai?
Salvijas tēja ir labs līdzeklis mundruma atgūšanai un redzes
uzlabošanai garos autobraucienos. Šādās reizēs tēju gan dzer, gan
izmanto acu skalošanai. Salvija palīdz samazināt smaganu asiņošanu
— svaigu lapu mazliet saburza, aptin ap pirkstu un masē smaganas un
zobus. Salviju sasien buntītēs un pakarina virtuvē, istabas stūros,
šķūnī, kūtī, lai neitralizētu sliktu enerģiju un radītu labu
auru.
Salvija ļoti labi palīdz neitralizēt kaitīgās vielas, kas rodas, ja
gadās pārcept liellopa vai cūkas gaļu pārāk brūnu. Šādu gaļas
gabalu vai šķēles norīvē ar svaigām salvijas lapiņām, un viss
sliktais tiek likvidēts. No klosteru dārzu laikiem joprojām
saglabājusies pārliecība, ka sarkanvīns ar salviju vairo spēkus,
bet baltvīns ar salviju samazina svīšanu un novērš nepatīkamu
ķermeņa aromātu.
Flirta jeb pievilināšanas tēja
6-8 salvijas lapiņas, 4-5 citronmelisas lapiņas un 2-3 piparmētras
lapiņas, kā arī 5-6 smaržīgas rožu ziedlapiņas aplej ar 250 ml
verdoša ūdens un ļauj vismaz 5 minūtes ievilkties (bet ne
ilgāk par 8-10 minūtēm). Ja vēlas, saldina ar medu un pasniedz
tam/tai, kuru vēlas savaldzināt.
No žurnāla "100 labi padomi"