Nūdeles. Interesanti fakti + receptes
Nūdeles jeb ķīniešu makaroni ir otrs galvenais ķīniešu uztura elements pēc rīsiem. Tām ir arī vēsturiska nozīme.
Nūdeles izgudroja pirms apmēram diviem tūkstošiem gadiem. Pirmais
Ķīnas imperators, kas nogaršoja jaunu ēdienu, bija Vans Mans, kurš
valdīja tikai 14 gadu Haņu dinastijas (206. g.p.m.ē. - 220.
m.ē) agrīnajā periodā.
Šis jaunievedums uzlaboja nabadzīgo ļaužu uzturu, kas pirms tam
sastāvēja galvenokārt no visai garlaicīgas vārītu kviešu, rīsu un
sojas pupiņu kombinācijas.
Ķīniešu tradicionālajā uzturā nūdelēm ir diezgan nozīmīga vieta, jo
tās simbolizē spēju un ilgdzīvošanu. Tās vienmēr pasniedz Jaunajā
gadā, kāzās un dzimšanas dienā.
Nūdeles pārsvarā gatavo no kviešu vai rīsu miltiem, taču dažas arī
no dzeltenajām pupiņām un sojas pupiņām. Nūdelēm ir dažādas formas
un izmēri – plakanas un apaļas, nūjiņveidīgas vai lokšņveidīgas.
Nūdeles var būt cietas un mīkstas, svaigas vai kaltētas, ar olas
piedevu vai bez tās. Dažkārt nūdelēs pievieno sārmūdeni (kālija
karbonāta šķīdumu), lai tās karstā un mitrā vietā nesapelētu.
Nūdelēm piemīt ievērojamas priekšrocības. Tās ir lētas un ekonomiski izmantojamas, jo nekas netiek izmests, turklāt kaltētās nūdeles bez bojāšanās var tikt uzglabātas gandrīz neierobežotu laiku. Ziemeļķīnā nūdeles ir noderīga rezerve ziemas mēnešiem, kad svaigi dārzeņi nav pieejami. Nūdeles ir viegli un ātri pagatavojamas un tikpat daudzveidīgas kā rīsi.
Cilvēki parasti ir pārsteigti, uzzinot, ka makaronu izstrādājumi –
nūdeles, spageti, lazanja, makaroni, ravioli u.c. - un tādi rīsu
ēdieni kā risoto, kas mums šķiet raksturīgi Itālijai, radās Ķīnā
nevis Itālijā.
Runā, ka venēciešus 1295. gadā ar makaronu izstrādājumiem pēc
atgriešanās no Ķīnas iepazīstināja Marko Polo.
Vārītas nūdeles
250 g kviešu nūdeļu (svaigu vai kaltētu)
Ja nūdeles ir svaigas, 3 līdz 5 minūtes vāriet tās apmēram 1 litrā
ūdens, līdz mīkstas. Noteciniet un pasniedziet.
Ja nūdeles ir kaltētas, ievērojiet ražotāja norādījumus uz
iepakojuma; vai arī vāriet tās 1 litrā ūdens 4 līdz 5 minūtes, līdz
mīkstas. Noteciniet un pasniedziet.
Nūdeles var iepriekš izvārīt un uzglabāt ledusskapī vismaz 2
stundas, līdz brīdim, kad tās nepieciešams cept vai pievienot
citiem ēdieniem. Nūdeles jāliek bļodā un jāpārklāj ar pārtikas
plēvi.
Ceptas nūdeles
Ceptas nūdeles sauc par “pliku” čoumeiņ, jo tādas tās arī ir:
ceptas nūdeles tāpat kā čoumeiņ ēdienā, tikai bez gaļas, zivs vai
dārzeņu piedevas.
250 g nūdeļu ar olas piedevu
1 ēdamkarote zemesriekstu eļļas
Izvāriet nūdeles, ievērojot iepriekš minēto recepti, un kārtīgi noteciniet. Uzkarsējiet vokpannu vai pannu, pievienojiet eļļu un nūdeles, 2 līdz 3 minūtes cepiet maisot uz vidējas uguns un pasniedziet nekavējoties.
Vistas un nūdeļu zupa
1 litrs vistas buljona
250 g nūdeļu ar olas piedevu
Ielejiet buljonu un ielieciet nūdeles vokpannā vai kastrolī, vāriet 4 līdz 5 minūtes un uzreiz pasniedziet. Sāli pievienojiet pēc garšas.
Avots: Dr. Čārlzs Vindridžs. Ķīniešu gudrības grāmata. R.: Jumava.2011.