Droši vai bīstami? Lietas, kuras tev jāzina par teflona pannām
Pēdējos gados daudzi ar aizdomām uzlūko populārās teflona pannas – tās ir ērtas, ilgi kalpo, ļauj pagatavot ēdienu ar mazu taukvielu daudzumu, taču ir kāds „bet”. Cik labas tās ir veselībai? Teflonu pētī „Tautas Veselības Avīze”.
„Jau vairākus gadus ar lielu prieku lietoju savu teflona pannu. Cenšos ēst veselīgi, un šī panna man ļauj iztikt ar minimālu tauku daudzumu. Arī pret pannu izturos saudzīgi, nekarsēju to pārlieku, pat neizmantoju, ar to darbojoties, metāla virtuves piederumus un cerēju, ka tā man kalpos vēl ilgi,” par saviem gatavošanas paradumiem avīzei raksta rīdziniece Silvija. „Tomēr nesen atnāca ciemos draudzene un ieteica ar steigu šo pannu mest miskastē un kārtīgi izvēdināt virtuvi. Esot lasījusi, ka no teflona var izdalīties kaut kāda viela, no kuras mirstot putni, bet cilvēkiem visādas ļaunas slimības rodas. Ar pannas izmešanu vēl nesteidzos, jo nolēmu pajautāt krustdēlam, kurš studējis ķīmiju. Viņš ieteica neņemt galvā saklausītos veceņu pekstiņus – tā kā es lietojot šo pannu, tā esot drošāka par drošu. Tomēr meita pamanīja, ka pannu lietoju retāk. Izstāstīju, kādas šaubas mani nomāc un viņa ieteica pajautāt Tautas Veselības Avīzei – saņemšot godīgu, izsmeļošu un, galvenais, saprotamu atbildi. Tad varēšot izlemt, ko darīt ar iemīļoto pannu.
Ar nepacietību gaidām atbildi – es un mani mazbērni, kuri
noilgojušies pēc omes tradicionālajām svētdienas pankūkām,” par
ģimenes veselību ir norūpējusies Silvijas kundze.
Teflons – drošs vai bīstams?
„Jūs varat droši ēst teflona pulveri karotēm, un es garantēju, ka
neradīsies nekādi traucējumi,” savulaik teicis Organiskās ķīmijas
institūta direktors profesors Ivars Kalviņš. Un viņa teiktais
neizslēdz faktus, ka no teflona sadalīšanas produktiem var iet bojā
putni. Ir vērts saprast, kad šī drošā viela var pārvērsties par
indi.
Telonu jeb politetrafluoretilēnu 1938. gadā nejauši atklāja 27
gadus vecs ķīmiķis Rojs Plankets (Roy Plunkett), kurš tolaik
strādāja firmu DuPont un General Motors kopuzņēmuma Kinetic
Chemicals Ņūdžersijā. Viņa pētījumu objekts bija fluorētie
ogļūdeņraži. Reiz viņš gāzes balonu, kas bija pildīts ar
tetrafloretilēna gāzi, atstāja sausajā ledū. Pēc kāda brīža
iepildītā gāze no balona vairs nenāca ārā, un manometrs uzrādīja,
ka tajā nav spiediena. Vai gāze būtu nejauši noplūdusi? Jaunais
ķīmiķis nosvēra balonu. Nekas no tā svara nebija zudis. Tātad bija
notikušas ķīmiskas pārvērtības. Kad šo gāzes balonu pārzāģēja,
ķīmiķi atklāja baltu parafīnam līdzīgu vielu. Līdzīgi kā etilēns
polimerizējas par polietilēnu, arī fluoretilēns spiediena, aukstuma
un par katalizatoru izmantojot balona dzelzs sieniņas, pārvērtās
par polimēru.
Superizturīgais un slidenais
Ja polietilēnā garas oglekļa atomu ķēdītes no abām pusēm ir apvītas
ar ūdeņraža atomu lentēm, tad jaunajā polimērā ap oglekļa atomu
ķēdēm bija apvīti fluora atomu lentes. Jaunatklātajam fluora
polimēram bija fantastiskas fizikālās un ķīmiskās īpašības. Šī
viela bija ķīmiski praktiski nesagraujama – tā nešķīda nekādos
šķīdinātājos, un to neietekmēja pat vārīšana stiprās skābēs un
sārmos. Arī tā sauktais karaļūdens – slāpekļskābes un sālsskābes
maisījums teflonam neskādēja.
Materiālu neietekmēja ne ļoti zemas, ne ļoti augstas temperatūras,
uz to neiedarbojās mitrums un saules gaisma. Jaunais fluoru
saturošais polimērs bija ārkārtīgi slidens, slidenāks par līdz šim
zināmo rekordistu – kūstošu ledu un vienīgas slidenuma čempions,
pie kura nespēj pieķerties izcilais sienu kāpelētājs gekons. Sākās
nopietni politetrafluoretilēna pētījumi un vispirms jau militārām
vajadzībām.
Nemet ugunī lietas, kas varētu saturēt teflonu. Tostarp turzas, kurās mikroviļņu krāsnī var cept popkornu, kā arī vienreizējās lietošanas traukus un teflonu saturošus audumus.
Teflonu, kā nodēvēja jauno polimēru, izmantoja slepenā Manhetenas projekta vajadzībām – pirmo atombumbu radīšanai. Lai attīrītu radioaktīvo urānu 235, ir nepieciešams fluorūdeņradis – ārkārtīgi agresīva skābe, kas ātri sagrāva tvertnes no jebkura agrāk zināma materiāla. Tomēr teflons bija izturīgāks, un ar to izklātas tvertnes un caurules drīz sāka lietot ne tikai atombumbu ražošanā, bet arī sprāgstvielu rūpnīcās slāpekļskābes tvertnēm, arī kara aviācijā. Kara gados teflons bija slepens stratēģisks materiāls, un pilnīgi visu DuPoint ražoto politetrafluoretilēnu nopirka ASV valdība.
Nepiedegošais brīnumkatls
Pēc kara teflonu sāka lietot arī civiliem mērķiem un pirmo reiz
reģistrēja Teflon preču zīmi. 1954. gadā franču inženiera Marka
Gregoira sieva mudināja šo brīnummateriālu izmantot ne tikai saviem
makšķerēšanas vizuļiem, bet arī katliņiem, kur nepiedegtu rīta
putra un pannām, kurās varētu cept bez liekām taukvielām. Tā,
kombinējot alumīniju un teflonu, radās pirmās Tefal brīnumpannas.
Alumīnijs ir viegls, siltumu ļoti labi vadošs materiāls, kuru
pārklājot ar ļoti slideno un ķīmiski izturīgo teflonu, varēja
neraizēties par piedegšanu.
Bija jāuzmanās vien no asiem metāla priekšmetiem, kas varētu
saskrāpēt teflonu un mazināt pretpiedegšanas īpašības un karsēšanas
ļoti augstās temperatūrās augstākās par 260 grādiem, bet
atsevišķiem teflona veidiem – augstākās par 327 grādiem. Tik lielā
karstumā teflons sāk sadalīties un izdalīt indīgas gāzes. Tomēr
normāli tik augstās temperatūrās ēdienu negatavo pat uz pannas.
Ēdiens uz pannas apbrūnē pie 175 – 200 grādiem, bet jau lielākā
daļa eļļu sāks nelāgi dūmot pirms karstums ietekmēs teflonu. Aukstā
spieduma nerafinētā Ekstra virgin olīveļļa ar dūmiem brīdinās jau
160 grādu temperatūrā, sviests 177 grādos, rapšu eļļa 204 grādos,
saulespuķu, kukurūzas un zemesriekstu eļļas ap 230 grādiem, bet no
izspiedpaliekām estraģētā rafinētā olīveļļa Di Sansa – sāks dūmot
242 grādos. Dažām pannām pat iestrādāts laukums, kas, pietiekami
sakarstot, kļūst sarkans. Nepiedegošos putras katliņos un kūku
veidnēs par pārkaršanu normālos apstākļos vispār nebūtu
jāuztraucas.
Pārkarsēts – bīstams
Tomēr reizēm gadās, ka panna sakarst daudz vairāk. Tajā ēdiens
pārvēršas par ogli, eļļas dūmo un pat var aizdegties, plastmasas
rokturi kūst un smird, bet tukša teflona panna sāk izdalīt dažādas
indes. Tas vairs nav stāsts par ēdiena gatavošanu, bet negadījumu
vai muļķīgu vēlmi ēdienu likt uz nenormāli pārkarsētas pannas.
Tieši ar šādām pārkarsētām teflona pannām ir saistāmi ziņojumi par
mirušiem putniem. Putni ir sevišķi jūtīgi pret indēm, ko izdala
pārkarsušais teflons un, jo mazāks puniņš, jo smagākas sekas.
Nevajag virtuvē turēt kanārijputniņus vai papagailīšus – uz uguns
aizmirsta teflona panna tos var nonāvēt.
Populārākā un vairāk pētītā inde, ko saista ar pārkarsušu teflonu
ir perfluoroktānskābe (PFOS jeb PFOA). Zinātnieki gan bilst, ka šī
indīgā skābe noārdās jau 190 grādos – 70 – 137 grādu pirms vēl
pārkarsētā panna sāktu kaut ko izdalīt.
Tomēr 300 – 360 grādos teflons sāk izdalīt heksafluoretānu un
oktafluorciklobutānu. Karsējot virs 380 grādiem parādās vēl vesela
buķete stipru inžu, no kuriem baisākā – perfluorizobutilēns, kas ir
10 reižu toksiskāks par fosgēnu.
Perfluoroktānskābe zem lupas
Perfluoroktānskābe (PFOS jeb PFOA) savu negatīvo popularitāti
guvusi galvenokārt tāpēc, ka to kopš 50. gadiem izmantoja
nepiedegošo pannu ražošanā. Jau 60. gados bija novēroti veselības
traucējumi strādniekiem, kas DuPont un 3M rūpnīcās strādāja ar
PFOA. Lodējot teflonu 350 grādos pēc Celsija daudziem strādniekiem
bija novērojams tā sauktais teflona drudzis – augsta temperatūra un
pārējās izpausmes līdzīgas, kā slimojot ar gripu. 80. gados veikti
plaši pētījumi, un jau 90. gadu beigās ASV uzraugošās iestādes
nopietni pievērsās šai problēmai, izstrādāja normas un ieviesa
aizliegumus. ASV teflona ražošanas tehnoloģiju mainīja tā, lai nav
jāizmanto PFOA. Kopš 2012. gada DuPont vairs PFOA ražošanā
neizmanto.
2001. gadā Rietumvirdžīnijas iedzīvotāji iesūdzēja tiesā pasaulē
lielāko teflona trauku ražotni DuPont, inkriminējot apzinātu
notekūdeņu piesārņošanu. To uzskatīja par cēloni šai apkaimē
strauji pieaugošajam prostatas vēža un sieviešu reproduktīvo
funkciju traucējumu skaitam, arī leikēmijas un kaulu smadzeņu
audzēju izplatībai. Tiesa piesprieda DuPont ieguldīt vismaz 107
miljonus dolāru, lai samazinātu PFOA daudzumu notekūdeņos un
finansētu PFOA izraisīto veselības traucējumu pētījumus.
Ar teflonu saistītā PFOA piesaistījusi visas pasaules zaļo uzmanību
un arī Latvijas vides nevalstiskās organizācijas seko likumdošanas
grozījumiem, lai pēc iespējas samazinātu ar teflonu saistītos risku
dabai un cilvēku veselībai.
Gudri ļaudis saka, ka ap teflona kaitīgumu esot daudz spekulāciju,
jo šī viela var kaitēt tikai divos veidos – pārkarsējot un
ražošanas procesos, kas nu ir nomainīti pret drošākiem.
Var ēst karotēm
„Jūs varat droši ēst teflona pulveri karotēm, un garantēju, ka jums
neradīsies nekādi traucējumi. Jo teflons ir inerts. To plaši lieto
medicīnā – asinsvadu aizstājējos, ar to pārklāj protēzes. 40 gadu
laikā, kopš cilvēki lieto traukus ar teflona pārklājumu, ir
reģistrēts tikai viens nenozīmīgs kaitējums veselībai ar ātri
pārejošām sekām,” tā jau 2006. gada 23. martā paziņoja Organiskās
ķīmijas institūta direktors Ivars Kalviņš Latvijas Radio raidījumā
Kā labāk dzīvot?
Patiešām, teflons ir ārkārtīgi drošs un stabils, ja vien to stipri
nekarsē. Pēc Pasaules Veselības organizācijas pasūtījuma jau 60.
gados veikts eksperiments ar žurkām, kuras ilgstoši baroja ar
teflonu – pie viņu ikdienas barības 25% jeb ceturto daļu piejauca
teflona pulveri. Netika konstatēti ne mazākie šo grauzēju veselības
traucējumi. To pašu eksperimentu atkārtoja pēc 20 gadiem. Atkal
teflonu atzina par pilnībā drošu. Šis materiāls ir tik inerts, ka
neiesaistās nekādās reakcijās ne ar ūdeni, ne pārtiku, ne organisma
iekšējo vidi, ne sadzīves ķīmiju.
Franču neatkarīgie eksperti izpētīja 13 dažādu veidu pannas ar
pretpiedeguma pārklājumu un rezultātus publicēja žurnālā 60
Millions de Consomateurs. Publikācijā apgalvots, ka visas pannas
atzītas par pilnīgi drošām.
Medicīnā, skaistumkopšanā un audumos
Tieši savas stabilitātes un slidenuma dēļ teflons guvis plašu
pielietojumu medicīnā. No tā gatavo implantātus sirds un vispārīgā
ķirurģijā, stomatoloģijā, oftalmoloģijā. No teflona gatavo
mākslīgos asinsvadus, sirds stimulatorus, un 2011. gadā izmantotas
bojātas deguna starpsienas protezēšanai, kur garāk izmantoja titāna
implantus. Pēc 12 – 15 mēnešiem organisms teflona implantu bija
nomainījis ar paša audiem. Plāksterus ar teflona pārklājumu
izmanto, lai protēzes un ortozes, beržoties gar miesu, neradītu
tulznas.
Teflonu izmanto grumbas izlīdzinošās injekcijās, atzīts par drošu
arī kosmētikas līdzekļos, tas atrodams pretgrumbu krēmos, nagu
lakas cietinātājos un pulēšanas līdzekļos, skūšanās līdzekļos. Ar
teflonu pārklāj žiletes, lai tās vieglāk slīdētu pa ādu.
Pat popkorna turzas no iekšpuses apstrādā ar
teflonu
Teflonu mūsdienās plaši lieto tekstilrūpniecībā. Ne tikai
lietussargu ūdens atgrūdošie audumi ir ar teflonu apstrādāti. Spoži
baltie galdauti, kas neiesūc izlijušos dzērienus un nerada grūti
izmazgājamus traipus, viesnīcu tepiķi un sabiedrisko telpu mīkstās
mēbeles, žalūzijas – tas būtu grūti kopjams bez apstrādes ar
teflonu, kas atgrūž netīrumus. Lielāku un mazāku bērnu māmiņām
ražotāji piedāvā apģērbus, kas nenotraipās un viegli notīrāmi ar
mitru lupatiņu.
Arī mitrumu atgrūdošie, tomēr elpojošie materiāli Gore-Tex un
Windstopper ražoti, pēc īpašas tehnoloģijas tajos iestrādājot
caurumotu plānu teflona membrānu, kurai abās pusēs ir izturīgāki
materiāli. Šos materiālus lieto ne tikai virsdrēbēm, bet arī
apaviem un mugursomām.
Teflona membrānas izmanto ne tikai apģērbos, bet arī filtros, kas
teflona slīdīgo īpašību dēļ neaizķep. Tehnikā teflona slidenumu
izmanto smēreļļās, arī lodīšu gultņos. Elektronikā teflons ir
iecienīts izolācijas materiāls, kurš iztur lielus spriegumus un maz
pakļaujas temperatūras ietekmei. Pārtikas rūpniecībā teflonu
izmanto dažādās formās – gan cepšanai, gan ekstrūzijas uzgaļos, pa
kuriem tiek izspiesti, piemēram, makaroni. Arī turzas, kurās cep
popkornu, no iekšpuses apstrādātas ar teflonu.
Mūsdienu pasaule bez teflona vairs nav iespējama un nebūtu tik
ērta. Tomēr vērts pazīt šo vielu, lai izvairītos no teflona
dedzināšanas, pārkarsēšanas, sevis un apkārtējās vides
saindēšanas.
Kur lieto teflonu:
Pannas, katli, cepamās formas, ieskaitot Vok pannas
- Vafeļu pannas
- Gludekļu slīdvirsmas, gludināmo dēļu pārklājums
- Matu fēni, lokšķēres un taisnotāji
- Gludekļi un gludināmie dēļi
- Traipu atgrūdēji
- Pretgrumbu krēmi un injekcijas
- Nagu lakas cietinātāji un pulēšanas līdzekļi
- Skūšanās līdzekļi, žiletes
- Mitrumu un traipus atgrūdoši apģērbi, piemēram, Gore-Tex un Windstopper Vienreizējās lietošanas trauku pārklājums
- Mēbeļu, žalūziju un aizkaru audumi, paklāji.
- Iekštelpām un āra darbiem domātās krāsas
- Dzinēju daļas
- Elektrības izolācija
- Mākslīgie asinsvadi, protēzes, ķirurģiskie instrumenti
- Saules bateriju virsmas
Uzmanību!
Nekarsē teflonu virs 200 grādiem! Ja tev ir paradums cept ēdienu uz
stipri sakarsētas pannas, neizvēlies pannas ar teflona pārklājumu!
Šī paša iemesla dēļ neizmanto vok pannas ar teflona pārklājumu.
Neatstāj pannu uz uguns bez pieskatīšanas!
Drošības pēc lieto jaudīgu tvaiku nosūcēju, ja neesi drošs, ka vari
teflona pannu pārkarsēt.
Nemet ugunī lietas, kas varētu saturēt teflonu. Tostarp turzas,
kurās mikroviļņu krāsnī var cept popkornu, kā arī vienreizējās
lietošanas traukus un teflonu saturošus audumus.
Avots: www.kasjauns.lv