Saldēt var gandrīz visu! Produkti, kurus drīkst un kurus neiesaka saldēt
Siers
Sieru var saldēt lielos gabalos, jo pēc atsaldēšanas tas nemainīs savu struktūru. Ja nepieciešams sasaldēt siera šķēles, tad traukā ieber nedaudz miltu, lai šķēles nesalīp, un pēc tam tās būs ērtāk lietojamas. Sasladējams ir arī rīvēts Parmezan siers, iepriekš to sadalot porcijās mazākos maisiņos. Rīvētu sieru var uzglabāt saldētavā vairākus mēnešus un izņemt no saldētavas tikai gatavošanas dienā.
Pankūkas, vafeles un grauzdiņi
Ja vēlaties brokastīs ēst pankūkas, tās var sacept un ielikt saldētavā gan ar, gan bez pildījuma. Ātri atkausējamas mikroviļņu krāsnī un uzreiz arī ēdamas. Jebkurā gadījumā tas būs lētāk un garšīgāk par veikalā pirktām smalkmaizītēm.
Augļi
Mazākos gabalos sagriezti augļi – bumbieri, persiki, banāni, ērtāk saldējami uz pergamenta papīra un pēc tam porcionējami mazākos maisiņos. Noderēs desertiem un kokteiļiem.
Banānus var saldēt ar visu mizu. Pēc saldēšanas tas kļūst pat saldāks un lieliski derēs kokteilim!
Rīsi
Saldēt var arī jau vārītus rīsus. Tas ir vēl viens veids, kā ietaupīt laiku, jo rīsi, īpaši brūnie rīsi, vārās ilgi. Uzvāri vairākas porcijas, atdzesē, izklāt uz paplātes un sasaldē tos. Pēc tam sadali pa porcijām. Atkausējot rīsus var cept, izmantot zupās vai sautējumos. Ietaupīsiet vismaz stundu laika, ieskaitot mazgāšanas, mērcēšanas un vārīšanas laiku pirms tam.
Pīrāgi
Sagatavo lielāku daudzumu ābolu pīrāgu un sasaldē, ietītu pergamentā vai speciālā papīrā. Izņemot no saldētavas, neatkausētu liec cepeškrāsnī uz 150 ° C un cepiet to 2 stundas.
Saldēt drīkst arī kūkas, ja vien tajās nav veselas svaigas ogas, kas pēc atkausēšanas zaudē formu un izskatu.
Kukurūzas vālītes
Vieglākais veids, kā saglabāt ziemai svaigas kukurūzas vālītes – sasaldēt tās ar visām lapām, kas iekļauj kukurūzas vālīti. Kad ņemsiet to ārā no saldētavas, 5 minūtes mikroviļņu krānī to atsladēs, bet lapas aizsargās kukurūza sēklas no termiskās iedarbības un saglabās svaigo garšu.
Tomātu pasta
Tomātu pilnbrieda laikā sasautē blanšētus tomātus ar zaļumiem, ķiploku un nedaudz olīveļļas un liec šo mērci saldētavā, kad tā ir atdzisusi. Virumu var izmantot kā bāzi čili ēdieniem vai tomātu mērces vietā. Starp citu, saldēt var arī svaigus blenderētus tomātus.
Kartupeļu biezenis
Vismaz divus mēnešus saldētavā var uzglabāt saldētu kartupeļu biezeni, kas salikts maisiņos mazākās – vienas ēdienreizes, porcijās.
Cepumu mīkla
Vienreiz sagatavojot lielu daudzumu cepumu mīklas, to mazās porcijās glabā saldētavā un dažu minūšu laikā uzcep svaigus cepumiņus.
Piens
Pienu, sevišķi vērtīgo kazas pienu, var droši uzglabāt saldētavā, ja ikdienā to lietojat maz, bet krājumi “visādam gadījumam” tomēr ir nepieciešami. Uzmanību – izvēlieties trauku, kurā šķidrums var plesties, pretējā gadījumā sasaldtot tas var saplēst pudeli. Pienu neiesaka atsildīt mikroviļņu krāsnī. Labāk tam ļaut atlaidināties pašam. Tieši tāpat var saldēt svaigas sulas.
Maize
Saldētavā labi glabājas šķēlēs sagriezta maize. Īpaši, ja tā ir mājās cepta maize bez e-vielām, kurai ir tendence ātri palikt cietai. Izņemot no saldētavas, to var uzsildīt cepeškrāsnī.
Dārzeņi
Ne visus dārzeņus var sladēt. Piemēram, kartupeļi pēc atsaldēšanas ir salkani un nav garšīgi, bet neapceptas sēnes – rūgtenas. Tāpēc sēnes pirms saldēšanas iesaka apcept sviestā vai eļļā. Toties lieliski var saldēt saslamcinātus sīpolus, papriku, čili piparus, blančētas sviesta pupiņas, zirņus, burkānus. Saldēt var visus garšaugus, tikai jāņem vērā, ka saldēti loki un baziliks nezaudēs savu garšu, bet to skats pēc atkausēšanas nebūs pārlieku pievilcīgs.
Citrona un laima sula
Ideāls risinājums kokteiļiem vai ēdieniem, kuriem nepieciešams viens neliels daudzums citrona sulas. Izspiediet lielāku daudzumu sulas un salejiet to saldējamos trauciņos.
Iemarinēta gaļa
Neapēsto šašliku droši drīkst saldēt līdz nākamajam piknikam. Pēc atkausēšanas gaļai nebūs nekādas vainas.
Mājas sautējumi
Lazanja, gaļas sautējumi (bez kartupeļiem), jau gatava Boloņas mērce, zupas – tas viss ir droši saldējams un velkam ārā no ledusskapja krājumiem tad, kad katra minūte ir no svara.
Sautējumus saldē veidnē, kurā ieklāts cepamparīrs. Kad produkts ir sasalis, to izņem no vednes,ietin papīrā un atstāj saldētavā.
Mājās gatavotus zivju pirkstiņus
Pusfabrikāti, ko pārdod veikalos, diez vai ir veselīgi un garšīgi. Tāpēc tos var pagatavot mājās un uzglabāt saldētavā.
Recepte: Svaigas zivs fileju sagriež mazākos gabaliņos, panē olā, miltos vai rīvmaizē, kuram pievienotas garšvielas. Izliek uz paplātes un sasaldē. Ēdīs arī bērni!
Ko saldēt NEVAJAG:
- Augļus un dārzeņus, kas satur daudz šķidruma, piemēram, kartupeļus, gurķus.
- Jau vienreiz atsaldētu gaļu
- Vārītus makaronus
- Kafijas pupiņas
- Konservus
- Svaigas olas
- Krējumu un krēmus
- Mīkstos sierus
- Mērces, kurās ir izmantots saldais krējums vai milti
- Jau vienreiz izkusušu saldējumu
- Atsildītu picu