Perfekta kafija. Baristas padomi, kā pie tādas tikt mājas apstākļos
Cilvēkiem, kuri bez ikrīta kafijas tases tikai sākot ar vēlu priekšpusdienu atceras, kā viņus sauc un uz kurieni viņi dodas, ir vērts paturēt prātā dažus vērtīgus padomus ideālas kafijas pagatavošanai.
Kafjijas pamatu pamats ir dzeramais ūdens. Kafijas
pagatavošanai izmantojiet filtrētu ūdeni. Destilēts un attīrīts
ūdens ievērojami uzlabos kafijas garšu.
Uz kvalitatīvas kafijas iepakojumiem jābūt norādītam
grauzdēšanas datumam. Ja vaicāsiet profesionāliem
baristām, tie apstiprinās, ka ideālas kafijas pagatavošanai
nepieciešamas pupiņas, kas nav grauzdētas vēlāk kā pirms trijām
nedēļām.
Paradoksālā kārtā ideālai kafijai nebūs piemērotas arī
pupiņas, kas grauzdētas kafijas pagatavošanas dienā.
Kafijas bārmeņi iesaka nogaidīt četras vai pat vairāk dienas pēc
grauzdēšanas, lai no pupiņām izvilktu nobriedušu garšas un aromāta
buķeti.
Ja vēlaties baudīt svaigi maltu, aromātisku kafiju,
iegādājieties kafijas dzirnaviņas. Tas, cik
pilnīgu garšu būs iespējams ekstraktēt no katras pupiņas karstajā
ūdenī, ir atkarīgs no maluma. Jo vienmērīgāks malums, jo bagātīgāku
kafijas garšu iegūsiet.
Nepārlejiet kafiju ar vārošu ūdeni. 92-95 °C ir piemērotākā ūdens temperatūra ideālās kafijas pagatavošanai. Vārošs ūdens (100 °C) kafijas pagatavošanai ir par karstu. Ja jūsu ūdens tējkanna nenorāda ūdens temperatūru, uzvāriet ūdeni un pārlejiet to pār kafiju aptuveni 25 sekundes pēc tam, kad ūdens uzvārījies.
Pagatavojiet kafijas ledusgabaliņus. Karstākā
laikā populāras kļuvušas leduskafijas. Lai nebūtu jāžēlojas par
ūdeņainu kafiju, nepievienojiet kafijai parasto ledu, pievienojiet
tai ledus gabaliņus, kas pagatavoti no kafijas. Tieši tik
vienkārši!
Aizmirstiet par ledusskapi un saldētavu. Tautās
klejo mīts, ka kafija būtu jāglabā ledusskapī vai pat saldētavā,
lai saglabātu tās garšu un aromātu. Nekādā gadījumā! Patiesībā
kafija absorbēs visus ledusskapja ēdienu aromātus. Ja vien jūsu
mērķis nav baudīt kafiju ar laša aromātu, atstājiet kafiju sausā
plauktā istabas temperatūrā prom no garšaugiem un smaržu
pudelītēm.
Parasti cilvēki kafiju pagatavo izmantojot acu mēru. Profesionāļi
gan iesaka izmantot pārtikas svarus. Uz 400
gramiem ūdens nepieciešams pievienot 19-27 g svagi maltas
kafijas.
Ka kafijas pagatavošanai izmantojat papīra filtrus, pirms
tam ieteicams tos samitrināt, citādi tie var sabojāt
kafijas garšu.
Avots: Realsimple.com