Vīnzinis iesaka: kādu vīnu izvēlēties pie populārākajiem Ziemassvētku ēdieniem?
Latviešu ticējums vēsta, ka Ziemassvētku galdā jāliek vismaz 9 ēdienus, bet folklorā ir maz padomu, kādu dzērienu būtu jāceļ galdā pie cepeša, pīrāgiem vai štovētiem kāpostiem.
Lai svētku galda klāšana būtu vieglāka, Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka, kādu vīnu baudīt pie populārākajiem Ziemassvētku ēdieniem.
Īstā Ziemassvētku garša – piparkūkas un
mandarīni
Tikko izceptu piparkūku smarža, kas mijas ar saldo un sulīgo
mandarīnu aromātu, veido īstu Ziemassvētku smaržu un garšu
karuseli. Šie Ziemassvētku gardumi lieliski sader kopā ar uzlaboto
karstvīnu, kam karsēšanas procesā pievienotas īpašās karstvīna
garšvielas un ēdamkarote medus uz vienu litru vīna, un pēc
karsēšanas pievienots nedaudz brendija.
Būtiski ņemt vērā smaržas un garšas saskanību. Vīns ir viens no
retajiem dzērieniem, kas spēj atspoguļot citu produktu raksturīgās
garšas un smaržas. Ja izdodas sakombinēt līdzīgās īpašības gan
ēdienā, gan vīnā, tad rodas harmonija.
Saldie vecmāmiņas pīrāgi
Neatņemama svētku sastāvdaļa ir vecmāmiņas ceptie pīrāgi –
magoņmaizītes un kanēļmaizītes, kas lieliski saderēs kopā ar vīnu
no Gevürztraminer vīnogu šķirnes, kura smarža
atgādinās dažādu saldu garšvielu sajaukumu, kas paspilgtinās
smalkmaizīšu garšu. Salds ēdiens vīnu padara skābāku un rūgtāku,
tādēļ vīnam pie desertiem ir jābūt vismaz tikpat saldam, kā pats
deserts.
Cūkgaļas cepetis ar kartupeļiem un štovētiem
kāpostiem
Šo tradicionālo Ziemassvētku ēdienu visdrīzāk atradīsi uz ikviena
svētku galda. Tā kā latviešu tradicionālā virtuve ir ļoti līdzīga
vācu tradicionālajai virtuvei, tad nekļūdīga izvēle būs pussauss
Riesling, bet ja uzskatāt, ka gaļai noteikti vajag
sarkanvīnu – tad īstais būs itāļu Valpolicella
Ripasso no Veneto. Ņemiet vērā, ka
skābums ēdienā samazina skābumu vīnā, un padara to izteikti
augļaināku un saldāku, tāpēc skābuma līmeni jācenšas saskaņot
līdzīgu. Sāļš ēdiens savukārt vīnu padara bagātīgāku, mazāk rūgtu
un skābu, tāpēc augsta tanīnu satura vīni, iespējams, padarīs
ēdienu garšīgāku.
Lasis vai baltā zivs
Kā zināms, pastāv dažādas variācijas, kā pagatavot izcilu lasi
Ziemassvētku galdam. Bet ne visiem ir zināms, ka pat viena
sastāvdaļa, ko pievieno receptei, var mainīt pareizā vīna izvēli.
Piemēram, cepeškrāsnī cepts lasis ar dārzeņiem bez dillēm ļoti labi
saderēs kopā ar vispopulārāko balto vīnogu šķirni
Chardonnay. Turpretī tvaicēts lasis ar dārzeņiem
un dillēm ideāli saderēs kopā ar Semillon un
Sauvignon šķirņu baltvīniem, tādi, piemēram, ir
klasiskie baltie Bordeaux vīni. Ja svētku galdam
izvēlies baltās zivs galertu, ko daļa no mums atceras kā senas
Ziemassvētku galda tradīcijas, tad izvēlies Pinot
Grigio – šī neierastā kombinācija neatstās Tevi
vienaldzīgu!
Rasols ar vārītu gaļu
Tiek lauzti šķēpi par to, vai rasols ir latviešu virtuves
tradicionālais ēdiens, vai nav, bet fakts, ka šis ēdiens tiek likts
svētku galdā gandrīz ikvienā mājā, ir nenoliedzams. Ja arī tava
ģimene svētkos ēd rasolu, tad izvēlies pasaulslavenā un iemīļotā
sarkanās vīnogu šķirnes Merlot vīnus, kas vēl vairāk paspilgtinās
rasola raibo garšu kombināciju. Ņem vērā – jo treknāks ēdiens, jo
augstāka skābuma vīns ar to saderēs.
Kanapē maizītes
Ja vēlies savu galdu veidot modernākā manierē, tad izvēlies kanapē
maizītes ar kaviāru, mazsālītu lasi, foreli vai garnelēm. Ar šādām
uzkodām vīnzinis M. Mitrevics iesaka baudīt šampanieti vai kādu
citu dzirkstošo dzērienu, piemēram, Prosecco.