Speciāliste skaidro, ar ko atšķiras burrito, fahita, enčilada, tako un kesadilja
Tortilja ir ne tikai veselīga alternatīva maizei, bet arī pamata sastāvdaļa tradicionālajiem meksikāņu ēdieniem – burito, kesadiljai, fahitai, tako un enčiladai. Kā šie ēdieni atšķiras un kā neapmaldīties visā plašajā piedāvājumā, skaidro restorāna “Tex-Mex Republic” pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
“Atšķirība starp šiem Meksikas ēdieniem meklējama pildījumā,
tortiljas veidā (kviešu vai kukurūzas) un lielumā, kā arī
pagatavošanas metodē,” saka A.Ruzaiķe un sniedz ieskatu, lai katrs
atrastu savām “garšu kārpiņām” piemērotāko.
Burrito ir satīta kviešu tortilja ar pildījumu, un
to mēdz dēvēt arī par lielo tako. Pēc tradicionālās meksikāņu
receptes tas tiek pildīts ar liellopa, vistas vai cūkgaļu un
pupiņām, bet mūsdienās burrito ieguvis arī jaunus atvasinājumus,
kas būs piemēroti arī veģetāriešiem. To, piemēram, var bagātināt ar
rīsiem, salsu, salātiem, jūras veltēm, sieru, gvakamoli, skābo
krējumu vai dažādiem dārzeņiem. Kad burrito ir gatavs, to var arī
tvaicēt vai fritēt.
Tako, kas ir viens no iecienītākajiem meksikāņu
ēdieniem, ir izmēra ziņā mazāka uzkoda par burrito. Tā tiek
pasniegta gan kukurūzas, gan kviešu tortiljā. Autentiskas tako
garšas iegūšanai jāizmanto mīksta kukurūzas tortilja un tās
pildījumā jābūt gaļai (tā var būt liellopa, vistas vai cūkgaļa)
sīpoliem un svaigai kinzai. Taču pildījumu var veidot arī pēc
saviem ieskatiem – ar gaļu, dārzeņiem, sieru, salsu, zaļajiem
salātiem, gvakamoli un citiem produktiem. Šī būs īpaši piemērota
uzkoda dārza ballītēs vai piknikos.
Savukārt fahita ir viens no tiem meksikāņu ēdieniem, kurai nav noteikta pasniegšanas veida. Lielākā daļa restorānu pasaulē to servē vidēja vai liela izmēra kviešu tortiljās, arī “Tex-Mex Republic”, turklāt pildījumu tajā ietinot tikai daļēji. Fahita ir arī viens no tiem ēdieniem, kura pildījumu un tortilju var pasniegt atsevišķi. Tradicionālai fahitas pildījums ir dažāda veida grilēta gaļa (pamatā izmanto liellopu), paprika, sīpoli un pikantas garšvielas. Kā piedevas klāt var pasniegt skābo krējumu, gvakamoli vai dažādu veidu salsas.
Lielākai sāta sajūtai, pildītās tortiljas var gatavot arī
cepeškrāsnī. Viens no tādiem tradicionālajiem ēdieniem ir meksikāņu
sviestmaize jeb kesadilja, kuras pamatā ir kviešu
tortilja. Tā tiek pasniegta pārlocīta uz pusēm vai arī kā divas
vidēja lieluma tortiljas, kas saliktas viena uz otras. Arī šai
uzkodai variācijas par pildījumu laika gaitā attīstījušās pēc katra
ēdāja ieskatiem, taču pildījumam visbiežāk tiek izmantota vistas
vai liellopa gaļa, vai garneles, sīpoli, kukurūza un daudz siera.
Kad tortilja pārlocīta vai tai virsū uzlikta cita, to liek
cepeškrāsnī un karsē līdz kesadilja kļūst kraukšķīga un siers
pilnībā izkusis.
Otrs siltās tortiljas paveids ir enčilada. To
pasniedz satītu vidēja izmēra kviešu vai mīkstajā kukurūzas
tortiljā. Pildījumam parasti izmanto gaļu, pupiņas un sieru, taču
veģetārā versijā var gatavot tikai ar sieru. Pirms likšanas
cepeškrāsnī enčiladas vienmēr tiek pārlietas ar čilli piparu mērci
vai salsu, lai garšu buķete būtu vēl bagātīgāka.