Kā atraisīt piparu īsto aromātu: to tu par pipariem vēl nezināji
Visgaršīgākie un aromātiskākie ir svaigi malti pipari. Jo tie ir kvalitatīvāki, jo mazāk jāpievieno ēdienam, pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
Pipara garšas un smaržas smalkās nianses
Asums nav noteicošā piparu īpašība, bet gan aromāts. Piparu unikālo
garšu veido līdzsvars starp piperīnu – ķīmisku vielu, kas nodrošina
asumu, un ēteriskajām eļļām, kas piešķir tiem raksturīgo aromātu.
Pārāk daudz piperīna nomāks eļļu garšu un radīs asu sajūtu mutē.
Tās ir ļoti smalkas nianses, un dažādām piparu šķirnēm ir
raksturīgas dažādas garšas.
Piparu grauda kodols satur piperīnu, bet eļļas atrodamas miziņā. Pāršķeļot cieto, melno mizu, ēteriskās eļļas ātri oksidējas, tādēļ mājās vai ražotnē svaigi malti pipari vienmēr būs visgaršīgākie un aromātiskākie. Ražotnes maluma priekšrocība ir tāda, ka tā piparus samaļ dažāda smalkuma pakāpēs.
Ko vēl gaidīt no melnajiem pipariem?
Melnie pipari ir vispopulārākā un visizplatītākā
garšviela pasaulē jeb "garšvielu karalis". Melno piparu graudiem
piemīt kārdinošs aromāts, un tie piešķir ēdienam lielisku,
pikantu garšu. Gan vairums pavāru, gan saimnieču apstiprinās, ka
melnie pipari nepieciešami katrā virtuvē, jo tos var pievienot
gandrīz visiem ēdieniem, bet vēlams gatavošanas beigās. Šī
garšviela izceļ jebkura ēdiena, pat desertu, garšu!
Ar melnajiem pipariem var bagātināt tādus ēdienus kā bifšteku,
zivis, mērces, dārzeņu ēdienus, ceptu, grilētu, malto gaļu,
aknu ēdienus, nieres, medījums, zupas, buljonus, salātu mērces,
sēnes, picas, pastu ar sieru, risoto, augļus un ogas (zemenes),
desertus (saldējumu).
Kā vizuāli novērtēt piparu kvalitāti?
Dažādas kvalitātes pipari garšas ziņā var atšķirties četrkārtīgi.
Tas nozīmē, ka mazāk kvalitatīvi pipari ēdienam jāpievieno četras
reizes vairāk. Melno piparu graudiņiem jābūt vienāda lieluma un
vienādā, tumši brūnā līdz melni brūnā krāsā. Ja graudiņu pārgriež
uz pusēm, tā iekšpusei jābūt baltai. Labas kvalitātes pipara
iekšējai daļai un čaulai krasi jāatšķiras pēc krāsas – saturam
jābūt skaisti baltā krāsā, bet apvalkam plānam.
Labas kvalitātes piparos ir maz vai nemaz tukšu graudiņu. Piparu
čaulām piemīt rūgta garša, bet ēteriskās eļļas ir ļoti maz. Ja
gadās nopirkt piparus ar tukšu graudu piemaisījumu, jāapzinās, ka
faktiski maksāts par tukšām čaulām, kurās nav satura, kas piešķir
piparam raksturīgo garšu. Tāpat jāņem vērā, jo piparos ir mazāk
mitruma, jo tie ir kvalitatīvāki, un salīdzinoši augstāko cenu
nemaksājam par lieko mitrumu, bet gan tiešām par
pipariem.
LASI ARĪ: Sāls, pipari un garšaugi bērna ēdienkartē - lai nav par daudz un par agru
Vai maltiem melnajiem pipariem jābūt melniem?
Svarīgi malt no viskvalitatīvākajām izejvielām. Jo izdodas gaišākas krāsas melno piparu malums, jo tas ir labāks. Tas tāpēc, ka garša piemīt gaišajam pipara kodola saturam, kurš piesātināts ar ēteriskajām eļļām. Jo pipari tumšāki, jo vairāk tajos ir samaltu piparu čaulu, jo vairāk garšvielas ēdienam jāpievieno, lai piešķirtu aptuveni tādu garšu, kādu dod kvalitatīvi pipari. Tomēr arī tad garšas īpašības nebūs tikpat labas.
Piparu dzimtenē Indijā ļoti izplatīts paņēmiens ir piparu
graudus pirms malšanas apcept.
Piparu graudiem uzkarstot, tie izdala gaistošas aromātiskas vielas.
Tām sadaloties, rodas neskaitāmi jauni ķīmiskie savienojumi, kas
nodrošina garšas daudzveidību.
Piparu garša šādi kļūst niansētāka un izteiktāka. Vislabākais rīks
piparu sasmalcināšanai un sašķelšanai ir piesta.
Rozā pipari patiesībā nemaz nav pipari!
Rozā piparus par tādiem sauc tādēļ, ka to izskats un garša
atgādina piparus. Jāatzīmē, ka rozā pipari pieder pie anakardiju
dzimtas, un tie var izraisīt alerģisku reakciju, tostarp
anafilaksi, cilvēkiem ar alerģiju pret koku riekstiem.
Aromātiskā garšviela ar maigo garšu lieliski papildina jebkuru
ēdienu garšu, kā arī noder ēdienu dekorēšanai. Rozā pipari ir
piemēroti teļa gaļai, piešķir interesantu garšu zivīm,
vēžveidīgajiem un putnu gaļai, ceptai vai grilētai gaļai, vistas
gaļai, mērcēm, augļu desertiem, saldējumam, siera ēdieniem,
konditorejas izstrādājumiem.
Derīguma termiņi ir būtiski
Melno piparu graudus cieši noslēgtā traukā var uzglabāt līdz pat trim gadiem, taču samaltā veidā ēteriskās eļļas, kas piešķir pipariem raksturīgo aso garšu, ātri izgaro. Ja tomēr jāizmanto malti melnie pipari, ieteicams uzglabāt tos slēgtā traukā un bieži atjaunot krājumus. Iegādājieties piparus ieteicams sekot rotācijas principam un stingri ievērot derīguma termiņus.