Garšvielu pasaule. Lai Ziemassvētkos virtuvē smaržotu pēc cepeša un cepumiem
Ziemassvētku smaržu mājās viegli var radīt ar dažādu šim laikam raksturīgo garšvielu – kanēļa, krustnagliņu, ingvera, safrāna, kardamona, vaniļas cukura izmantošanu dažādu cepumu, kēksu, kūku, cepešu, karsto dzērienu un pat dāvanu un svētku rotājumu pagatavošanai.
Pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
“Ziemassvētku laika ēdieni nav iedomājami bez aromātiskām
garšvielām, no kurām iespējams veidot arī dažādas kombinācijas.
Mūsu vispopulārākās garšvielas šo svētku gaidīšanas laikā ir
karstvīna un piparkūku garšvielas, kanēlis, krustnagliņas, safrāns
un vaniļas cukurs. Piemēram, kanēlis ir salda un aromātiska
garšviela, kas ideāli piemērota desertiem un konditorijas
izstrādājumiem. To visbiežāk izmanto kanēļa maizītēs, taču kanēlis
ir labi piemērots arī, piemēram, trifelēm. Savukārt pasaulē dārgākā
garšviela – safrāns tiek iegūts no ziediem, un šīs garšvielas
saldais aromāts asociējas tieši ar Ziemassvētkiem. Ļoti populāras
ir safrāna maizītes, bet safrāna karameles un baltās šokolādes kūka
ir sapnis visiem safrāna cienītājiem! Vēl vienai garšvielai, bez
kuras nav iedomājami šie svētki – krustnagliņām ir salda garša ar
spēcīgu raksturu. Samaltas krustnagliņas tiek izmantotas gaļas
ēdienos, sautējumos un konditorijas izstrādājumos. Tās ir
piemērotas arī dekorēšanai, piemēram, Ziemassvētku cepetim vai
citiem ēdieniem,” par garšvielu pielietojuma idejām stāsta Sanda
Stalbova.
Vaniļas cukurs kūkās un virs tām
Cepumu, kūku, kēksu, maizes, kakao gatavošanai ļoti iecienīta
garšviela ir vaniļas cukurs. Tā sastāvā ir dabiskā vaniļa, ko var
atpazīt pēc niecīgiem smalkiem, tumšiem graudiņiem. Vaniļas cukuram
ir piesātināta garša un aromāts, un ar to pūdercukura vietā var
pārkaisīt kūkas un citus konditorijas izstrādājumus.
Garšvielu kombinācijas, ar kurām nav iespējams
kļūdīties
Piparkūku gatavošanā saimniece pati attiecīgās devās var kombinēt
garšvielas, bet piparkūku garšvielas – kanēļa, ingvera,
krustnagliņas un kardamona maisījums vienmēr garantē, ka izdosies
ideālas piparkūkas. Līdzīgi ir ar karstvīna garšvielu, un šī
maisījuma sastāvā iekļautas rozīnes, ingvers, pomerances miza,
kanēlis, kardamons un krustnagliņas. Turklāt ar to var bagātināt
arī citus karstos dzērienus, piemēram, pievienojot karsētai ābolu
sulai. Lielisks dzēriens, ar ko sagaidīt nosalušos mājiniekus,
ciemiņus vai paņemt līdzi uz mežu, ejot pēc eglītes.
Kāpēc safrāns ir tik dārgs?
Smalkos safrāna pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu
drīksnām, kas tiek ievāktas ar rokām. Safrāna krokusus galvenokārt
audzē Irānā, bet vēl arī Marokā, Spānijā, Grieķijā un Indijā.
Iedomājieties, lai iegūtu kilogramu safrāna, ar rokām nepieciešams
novākt 150 000 – 200 000 ziedu, apstaigājot platību divu futbola
laukumu lielumā. Pēc tam ar rokām atdala katra krokusa sīko
drīksnu. To izžāvē novākšanas dienā un vēlāk izmanto kā
garšvielu.
Pirms safrāna pievienošanas mīklai ieteicams to sajaukt ar cukuru.
Tā garšviela sajauksies ar mīklu daudz vienmērīgāk un vieglāk.
Piemēram, var izšķīdināt safrānu arī nelielā daudzumā konjaka un
cukura maisījumā, uz nakti ļaujot tam pastāvēt istabas temperatūrā.
Pēc tam šo maisījumu pievieno maizīšu mīklai. Alkohols atbrīvo
garšvielas garšu un no vienlīdzīga daudzuma ļauj maizītēm iegūt
vairāk safrāna garšas. Jāatzīmē, ka safrāna garšu uzlabo arī
kanēlis, vaniļa, lakrica, krustnagliņas un ingvers.
Garšvielas radošam dāvanu iesaiņojumam
Garšvielas iesējams izmantot arī dāvanu vai Ziemassvētku galda
noformēšanā, rotājot ar lauru lapām, aromātiskām kanēļa standziņām,
zvaigžņu anīsu vai krustnagliņām. Piemēram, ja ir vēlme izveidot
klasiski skaistu iesaiņojumu, var izmantot brūnu ietinamo papīru,
sarkanu auklu un izrotāt ar aromātiskām kanēļa standziņām, kā arī
zvaigžņu anīsu. Vēl viens piemērs – dāvanas iesaiņojumu rotā ar
maziem egļu zariņiem, apelsīnu miziņu, zvaigžņu anīsu, kanēļa
standziņām un garšvielām.