Zelta padomi, kā pagatavot vislabāko mīklu pīrādziņiem
Svētku galdā parasti tiek likti rauga mīklas izstrādājumi – pīrādziņi. Cik saimnieču, tik pīrādziņu recepšu! Bet šoreiz ne par pīrādziņu receptēm, bet par problēmām, ar ko bieži saskaramies, gatavojot rauga mīklu.
Raugu mīklas kvalitāte ir atkarīga no miltiem (labāk izmantot augstākā labuma), pievienotā aizdara (taukvielām, olām, cukura), rauga svaiguma, raudzēšanas metodes un cepšanas režīma. Kādi ir biežākie rauga mīklas trūkumi, kurus izraisa nepareiza rūgšana:
Mīkla ir skāba:
Cēlonis: parasti rodas no pārrūgšanas.
Ko darīt: iejaucam jaunu mīklu bez ierauga, bet pārskābušo mīklu izmantojam par ieraugu.
Mīkla nerūgst:
Cēlonis: esat pielikusi par daudz sāli un/vai cukuru, tas var aizkavēt rūgšanas procesu.
Ko darīt: iejaucam jaunu mīklu bez cukura un sāls un sajaucam ar pārsālīto un/vai pārsaldināto mīklu.
Mīkla nerūgst, un mīkla nav ne par sāļu, ne par saldu:
Pirmais cēlonis: parasti šādos gadījumos cēloņi var būt vairāki. Bieži vien tas ir vecs raugs (ņemot vērā, ka bieži saimniecībā nelietojam) vai sliktas kvalitātes raugs.
Ko darīt: pieliekam svaigu raugu.
Otrais cēlonis: mīkla ir atdzisusi zemāk par 10°C vai pārkarsusi.
Ko darīt: ja mīkla ir bijusi atdzisusi, tad liekam siltumā un pakāpeniski rūgšanas procesi atjaunosies vai ja mīkla bijusi pārkarsusi, tad atdzesējam līdz 30°C.
Mīklai nav gaidītā apjoma:
Cēlonis: mīkla nav labi izmīcīta un atspaidīta.
Ko darīt: mīklu vajadzētu papildus atspaidīt.
Mīklai ir apkaltusi virsma:
Cēlonis: tas norāda, ka mīkla ir rūgusi telpā, kur ir zems mitrums un nav bijusi pārklāta ar auduma salveti.
Ko darīt: rūgšanas laikā mīklu apsedzam ar auduma salveti (labāk lina dvieli).
Dažreiz, saimniecei gatavojot raugu mīklu, raudzēšanu vajag paātrināt vai palēnināt, ko darīt?
Lai rūgšanas procesu paātrinātu:
• Pievienojam vairāk rauga;
• Darbojamies paaugstinātas temperatūras telpā;
• Trauku ar mīklu ievietojam siltā ūdens peldē.
Lai rūgšanas procesu paildzinātu:
• Pievienojam mazliet mazāk rauga;
• Darbojamies vēsā telpā;
• Gatavojam biezāku mīklu;
• Lietojam atdzesētas izejvielas.
Vai zināji, ka mīklu varam raudzēt dažādi?
• Siltā vietā – trauku ar mīklu, kas pārklāts ar salveti novietojam mitrā, siltā vietā 30°C;
• Aukstā vietā – gatavo mīklu ievietojam ledusskapī un turam no 4 -12 stundām.
• Pārlejot ar aukstu ūdeni – mīklai, kas ielikta palielā bļodā pārlej aukstu ūdeni, kad mīkla uzpeld, notecina, viegli pārmīca un veido.
Daži padomi!
• Kad mīkla samīcīta tās virsmu viegli apkaisa ar miltiem, lai neveidojas sausa garoza un nosedz ar auduma salveti.
• Ja mīkla kļūst lipīga, tad tā ir pārmīcīta!!!
• Mīklu raudzē siltā vietā 30°C, to sargājot no caurvēja.
• Kad rūgstot mīkla ir palielinājusies 2 reizes, veic atspaidīšanu, lai izvadītu ogļskābo gāzi un pievadītu gaisu. Atspaidīšanu veic 1 reizi rūgšanas procesā, 2-3 reizes atspaidot mīklu.
Pazīmes, kas liecina, ka rauga mīkla gatava:
• Mīkla ir palielinājusies 2,5 reizes;
• Virsma ir izliekta;
• Mīklai ir vāji saldeni - skābena garša;
• Mīklai griezumā ir vienmērīga porainība;
• Ja iespiežam ar pirkstu mīklā, tad tā lēni izlīdzinās!
Iegaumē!
Ja iespiežot mīklā ar pirkstu bedrīte strauji izlīdzinās, tad mīklai vēl jārūgst!
Ja iespiežot mīklā ar pirkstu bedrīte paliek, tad mīkla ir pārrūgusi!
Autore: Iļģuciema maiznīcas konditorejas tehnoloģe Solvita Noze.