Saldē produktus stikla burciņās! Tas ir veselīgāk
Pierasts, ka produktu sasaldēšanai lielākoties izmanto plastmasas traukus un maisiņus, taču gan no veselības, gan vides tīrības viedokļa tā nav labākā izvēle. Šajā ziņā veiksmīgāks risinājums ir saldēšana stikla traukos, precīzāk sakot, burciņās. Ja pareizi un uzmanīgi rīkojas, nav jābaidās, ka burciņas saplīsīs. Ja ar kādu tā arī notiks, tas būs izņēmums.
Kādi stikla trauki ir piemēroti saldēšanai? Produktu sasaldēšanai piemērotas principā ir visas stikla burkas un burciņas ar aizskrūvējamiem vākiem, taču labākas un drošākas būs nevis šauras un augstas, bet gan zemas un platas, kurām ir pēc iespējas platāks kakls. Vēl jo labāk, ja burkas jau kādreiz reizi izmantotas konservēšanai, jo tās ir zināmā mēra norūdījušās un izturīgākas.
Kādus produktus var saldēt stikla traukos? Sasaldēšanai der visi
tie paši produkti — gan stingri, gan šķidri —, kādus mēdz saldēt
plastmasas iesaiņojumā. Piemēram, svaigas ogas, zaļos
zirnīšus, pupiņas pilnīgi sausas brīvi iepilda burkā. Lielākus
produktus, piemēram, ziedkāpostus, ābolus, rabarberus utml.
vispirms sasmalcina un tad brīvi pilda traukos gandrīz līdz
augšmalai.
Lasi arī:
Indīgā plastmasa saldētavā: daudzi arvien pārtikas
plēvi lieto nepareizi
Saldētavā liekam augļus, sēnes, gaļu un citus
produktus. Kā to vispareizāk darīt
Saldēt var gandrīz visu! Produkti, kurus drīkst un
kurus neiesaka saldēt
Šādus produktus saldējot, nav svarīgi, vai burkas tiek novietotas
stāvus vai guļus. Tikpat labi burkās var saldēt arī zupas, mērces,
biezeņus un citus šķidrus ēdienus, taču ir jārīkojas uzmanīgi.
Kā sasaldēt šķidrumus, lai burkas
nesaplīstu?
Ūdens sasalstot, kā zināms, mazliet izplešas, tāpēc pārāk pilnas
burkas var viegli saplīst. Lai tas nenotiktu, burku piepilda tikai
par trim ceturtdaļām un liek saldētavā stāvus. Līdz ar to paliek
pie-tiekami daudz vietas, kur šķidrumam izplesties un stikls tiek
vienmērīgi noslogots. Tāpēc šķidro produktu saldēšanai ieteicams
izmantot pēc iespējas zemākas un platākas burkas un neņemt šauras
un augstas.
Kā atlaidināt stikla burkās sasaldētus
produktus?
Ogas un tamlīdzīgus sausos produktus lielākoties bez problēmām var
dabūt laukā no burkas — vajag tikai maz-liet sakratīt un
nepieciešamo daudzumu izbērt laukā, bet pārējo var likt atpakaļ
saldētavā. Turpretī šķidrus produktus atlaidina lēnām — burku pa
nakti ieliek ledus-skapī vai arī dažas stundas pirms izmantošanas
novieto istabas temperatūrā.
Informācija no žurnāla "100 labi padomi"