Kāda ir laba šašliku mērce? Nē, tas nav kečups no lētā gala
Protams, katram laba būs tā mērce, kas viņa garšas kārpiņām šķiet vispatīkamākā, tomēr, pērkot mērci veikalā, kur to piedāvājums ir diezgan plašs, der ņemt vērā vairākas svarīgas nianses.
- Šašliku mērce nebūt nav tas pats, kas kečups vai cita mērce, kurai noteikti jābūt sarkanā krāsā. Tā var būt, piemēram, balta (gatavota no jogurta vai krējuma), caurspīdīga (gatavota uz eļļas un etiķa bāzes), dzeltena (ar kurkumas vai karija piedevu).
- Labu mērci nesameklēsi plauktos, kur atrodas lētas un nocenotas pārtikas preces, – jo lētāka mērce, jo mazāk tajā dabīgu sastāvdaļu (ja 500 ml šašliku mērces pudele maksā ne vairāk par eiro, labāk atstāt to plauktā).
- Laba mērce ar savu garšu nevis nomāks, bet gan izcels gaļas, zivs vai dārzeņu šašlika pamatgaršu. Kā to zināt? Pamēģinot un eksperimentējot, un atceroties, kāds bijis iespaids par konkrēto produktu.
Kas vēl jāzina, izvēloties šašliku mērci?
- Centies nepirkt un lietot mērces, kas iepildītas plastmasas pudelēs.
- Ja mērce, kas nopilējusi uz galda, galdauta vai salvetes, pēc notīrīšanas atstāj koši rozā vai pat violetu traipu, vairs nekad to nepērc.
- Vienmēr izlasi uz etiķetes, kāds ir mērces sastāvs. Neizvēlies tādu mērci, kam pievienotas E vielas un ķīmiskie savienojumi.
- Ja atvērtā pudelē mērce nebojājas vismaz pusgadu, tas ir nevis labas, bet – tieši pretēji – sliktas kvalitātes rādītājs.
- Mērcei jābūt pietiekami biezai, lai tā nelītu no pudeles gluži kā ūdens.
Zināšanai
Mērce nav obligāta piedeva, bez kuras nav iespējams baudīt šašliku! Ne vienā vien zemē, kur šašliku cepšanas tradīcijas ir daļa no nacionālās kultūras, piedevās pasniedz tikai dārzeņus un bagātīgu zaļumu porciju.
Pašu gatavots
Klasiska šašliku mērce
Mērcei var pievienot garšvielas pēc savas gaumes un garšas sajūtas. Gala daudzums būs atkarīgs no tā, cik biezu vai šķidru mērci vēlēsies.
Vajadzēs:
1 bundža (ap 800 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
4 tomāti
2 paprikas pākstis
2 sarkanie vai šalotes sīpoli
2 ķiploka daiviņas
2 svaigas sarkanās čili pākstis
60 g tomātu biezeņa
3 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. citrona sulas
1 ēdk. medus
svaigas bazilika un raudenes lapiņas
sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana:
1. Tomātus plaucē verdošā ūdenī, strauji atdzesē zem auksta ūdens strūklas, novelc miziņu un sagriez gabaliņos.
2. Nomizotus sīpolus smalki sakapā, ķiplokus izspied caur spiedi. Iztīrītu papriku sagriez mazos gabaliņos, čili pākstis – smalkos gredzenos.
3. Katlā sakarsē eļļu un pievieno visus produktus, izņemot tomātu biezeni. Ik pa laikam apmaisot, sautē aptuveni 10 minūtes.
4. Iemaisi tomātu biezeni, pielej 250 ml ūdens un uz lēnas uguns vāri, līdz sabiezē. Pieber sāli un piparus.
Ar pikantu garšu
Ātri pagatavojama mērce, kuras asums lielā mērā atkarīgs no tā, vai čili pākstīm iztīrīsi vai neiztīrīsi sēkliņas – pēc izvēles.
Vajadzēs:
200 g svaigu sarkano čili piparu pākšu
200 ml ūdens
1 liels tomāts
1 tējk. maltas saldās paprikas
1 ēdk. eļļas
1 tējk. etiķa
1 tējk. sāls
½ tējk. cukura
Pagatavošana:
1. Čili pākstis sagriez gabaliņos. Katlā uzvāri ūdeni, ieber čili un uz lēnas uguns turpini vārīt aptuveni 15 minūtes.
2. Tikmēr tomātu noplaucē, nomizo un sagriez gabaliņos.
3. Kopā ar pārējiem produktiem pievieno čili, uzvāri un sablendē.
Avots: Jauns.lv