Dažādi lēcu veidi: kā tās vārīt, lai garšotu patiešām labi
Cilvēkiem mēdz būt maldīgs priekšstats, ka lēcas ir ilgi jāvāra, tās nevar lietot bez iepriekšējas mērcēšanas un ir bezgaršīgas, Iespējams, šāds maldīgs uzskats nācis mantojumā no agrākiem laikiem, kad pārsvarā bija pieejamas tikai viena veida lēcas.
Tagad pasaule ir vaļā, ir radītas arī jaunas lēcu apstrādes
tehnoloģijas un nopērkamas visdažādākās lēcas – gan tādas, kam
nepieciešams lēns gatavošanas process, gan tādas, no kurām ēdiens
top gatavs pārdesmit minūtēs.
Cik minūtēs būs gatavas?
■ Lielās brūnās lēcas – 45–60 minūtes. Pirms vārīšanas ieteicams
mērcēt, vislabāk – pa nakti.
■ Mazās lēcas (zaļās franču lēcas, melnās jeb belugas lēcas, spāņu pardina lēcas u. tml.) – 20–30 minūtes. Nav jāmērcē.
■ Sarkanās un dzeltenās lēcas – 10 minūtes. Nav jāmērcē.
Zināšanai
■ Lēcas vārīšanās laikā ļoti labi pieņem garšvielu un garšaugu
aromātu un garšu. Ar šīm piedevām var padarīt gardu jebkuru lēcu
ēdienu un pat iztikt bez citiem produktiem.
■ Vārītas, sausas lēcas ir labi piemērotas iesaldēšanai un lietošanai gadījumos, kad nepieciešamas tikai pāris karotes, piemēram, pievienošanai salātiem vai ēdienu rotāšanai.
■ Lēcas pirms vārīšanas ir rūpīgi jānoskalo.
No žurnāla "100 labi padomi"