Kas ir tofu, un kāpēc tas jāēd?
Tofu ir sojas biezpiens vai siers. Tā gatavošana patiesi ir līdzīga piena produktu fermentēšanai, proti, raudzēšanai. Vienkāršoti – izmērcētas sojas pupiņas samaļ, pievienojot ūdeni, uzvāra un izkāš.
Pēc izskata un struktūras tas līdzinās pienam, tāpēc to arī sauc
par sojas pienu. Lai tiktu pie biezpiena vai siera, nepieciešams
recinātājs. Āziāti šai misijai ir izvēlējušies nigari (minerāliem
bagāts šķidrums, kas paliek pāri pēc sāls izfiltrēšanas no jūras
ūdens). Sojas biezpienu liek formiņās, notecina sūkalas. Tofu pašam
nav izteiktas garšas, taču tas ir talantīgs kaimiņu garšu un
aromātu pieņēmējs. Piemēram, attiecīgi pagatavots, tas var apmānīt
pat zvērinātus gaļēdājus.
Tofu ir dažādas cietības pakāpes, nereti to bagātina ar
kalciju.
Cietajā tofu, ko Japānā sauc par momendofu jeb
kokvilnas tofu (kokvilnas marles nospieduma dēļ), ir vairāk
proteīnu, tauku un kalcija nekā citos tofu veidos, tāpēc tas ir
piemērotāks cepšanai.
Tofu bagātīgs proteīna avots, turklāt vieglāk sagremojams nekā neapstrādātās pupas
Mīkstais kinugoshi jeb zīda tofu ir ar krēmveidīgu
tekstūru, piemērotāks zupām (tradicionāli tas ir miso zupas
sastāvā) un pudiņiem. Japānā zīda tofu ēd arī ar karoti,
pievienojot nedaudz sojas mērces vai cukura.
Kāpēc to vajadzētu iekļaut ikdienas provīzijā? Tofu ir bagātīgs
proteīna avots, turklāt vieglāk sagremojams nekā neapstrādātās
pupas (tāpēc tas ir tradicionāls veģetāriešu un vegānu produkts),
tajā ir daudz B grupas vitamīnu, dzelzs un kalcija, un, galvenais,
neveicina holesterīna rašanos.
No žurnāla "100 labi padomi"