Alumīnija folija – jo mazāk, jo labāk!
Mūsdienās alumīnija folija tiek augstu vērtēta tās pozitīvo īpašību dēļ. Vissvarīgākā no tām – cepot ēdienu, var gandrīz nemaz vai vispār nelietot taukvielas, jo dārzeņi, augļi, gaļa vai zivis sautējas savā sulā.
Ja gatavo brīvā dabā, folijā var ietīt kartupeļus, zivis vai gaļu un likt tos tieši oglēs vai uz grila.
Taču nedrīkstētu aizmirst, ka alumīnijs, folijas galvenā
sastāvdaļa, nav gluži nekaitīgs metāls.
Speciālisti neiesaka alumīnija folijā glabāt vai gatavot skābus
pārtikas produktus. Piemēram, ja ēdienam uzlej tomātu sulu,
marinādi, alkoholu (piemēram, vīnu), etiķi vai kādu citu skābi vai
pievieno sāli vai citronu, karsējot var sākties ķīmiskas reakcijas,
kurās veidojas dažādi alumīnija sāļi. Tie var būt kaitīgi cilvēka
veselībai.
Nedrīkstētu aizmirst, ka alumīnijs, folijas galvenā sastāvdaļa, nav gluži nekaitīgs metāls.
Lai pārtikas produktos uzkrātos mazāk alumīnija un tā
savienojumu rīkojies šādi:
- Cepeškrāsnī gatavojamu ēdienu labāk cept stikla traukos, bet
ikdienā biežāk ēst sautētus vai tvaicētus un vārītus produktus.
- Aukstus produktus var ietīt folijā, taču – ne uz ilgu laiku. Ja
pārtika folijā tiks glabāta ilgi, nevēlamās alumīnija daļiņas var
iekļūt arī ēdienā. Piemēram, šokolādes tāfelītes ir iesaiņotas
alumīnija folijā. Berzes, temperatūras svārstību un citu vides
faktoru iedarbības rezultātā alumīnija atvasinājumi var nokļūt arī
pašā šokolādē.
- Dažreiz ēdienu var cept folijā, taču ar to nevajadzētu
aizrauties.
- Nelieto alumīnija traukus, piemēram, kausus, katlus, pannas. Lielākā daļa virtuves piederumu ir pārklāta ar aizsargkārtu, lai nodrošinātu, ka metāls nenokļūst ēdienā, taču ar laiku, mazgājot un beržot traukus, aizsargkārta noiet. Rodas liels risks, ka metāls var iekļūt pārtikas produktos.
No portāla Jauns.lv