Sieru pasaules maigākā garša: svaigie sieri
Mūsdienās Francijā vien tiek ražoti vairāk nekā 400 dažādu veidu sieri: no mīksta un svaiga līdz vairākus gadus izturētiem. Visā pasaulē to ir vēl daudz, daudz vairāk. Šajā hierarhijā vienkāršākie un maigākie ir svaigie sieri, kas ir visu citu siera veidu pamats. Tos lielākoties var ēst vai nu uzreiz pēc pagatavošanas vai dažu stundu laikā. Viens no slavenākajiem svaigajiem sieriem ir mocarella.
“Jau 7. gadsimtā Itālijas teritorijā dzīvoja šodien slavenie mocarellas piena devēji – bifeļi, taču tolaik tos nodarbināja vienīgi kā jūga lopus Neapoles purvos. Tikai piecus gadsimtus vēlāk šo dzīvnieku pienu sāka izmantot arī kulinārijā, tiesa, mazos apjomos. Un tikai no 18. gadsimta, kad tika nosusināti Neapoles apkārtnē esošie purvi, sākās bifeļpiena siera – mocarellas – uzplaukums. Mocarella ir svaigā tipa siers, ko tradicionāli gatavo no bifeļpiena, bet mūsdienās visbiežāk no govs piena. Kvalitatīva mocarella ir mīksti sulīga, maiga un krēmīga; to pārplēšot, iztek sūkalas un parādās tādas kā strēmelītes,” par mocarellas izcelsmi stāsta Rimi Gardēde Signe Meirāne.
Mocarellas izmēri, tipi un nosaukumi
• Bocconcini – neliela izmēra mocarella
• Ovoline – olas izmēra mocarella
• Ciliegie – lielu ķiršu izmēra bumbiņas
• Perlini – ļoti mazas pērļveida bumbiņas
• Burrata – siers, kurš pirms aizsiešanas tiek
pildīts ar saldā krējuma un mocarellas pamatmasas sajaukumu
• Straciatella – burratas pildījuma nosaukums: saldā
krējuma un mocarellas pamatmasas sajaukums
• Kūpināta mocarella – siers tiek viegli
apkūpināts, ko uzreiz var just, atverot iepakojumu.
• Fior di latte – šis uzraksts (it. val. “piena
zieds”) norāda, ka tā ir govs piena mocarella.
Signe Meirāne uzsver, ka bifeļpiena mocarellu noteikti nevajag
cept un karsēt, jo tās burvība slēpjas tieši svaigumā. Var
vienkārši pārslacīt ar olīveļļu, uzkaisīt nedaudz jūras
sāls un piparu un baudīt ar maizi, pamērcējot sulās, kas iztek
no siera. Tāpat to var baudīt kā jebkuru labu mocarellu ar
kvalitatīvu olīveļļu, tomātiem, vītinātu gaļu, persikiem,
zemenēm vai balzamiko. Un noteikti var likt burgerī, uz siltas
zupas, sautējuma, pastas vai jau izceptas picas. Arī cita veida
mocarellu, kas marķēta ar PDO* zīmi, ieteicams ēst svaigu, bet
visas pārējās droši var pievienot ēdienam cepot.
“Piedāvāju trīs receptes – divas ar bifeļpiena mocarellu un
vienu no govs piena mocarellas. Lai labi garšo!” novēl Rimi
Gardēde.