Astoņi veselīgi bezglutena milti kā alternatīva tradicionālajiem graudu miltiem
Atteikšanās no tradicionālajiem graudaugu miltiem veselība, dzīvesstila maiņas vai ēdienkartes dažādošanai kļūst arvien populārāka. Turklāt izvairīšanās no glutēnu saturošiem produktiem vairs nenozīmē atteikšanos no saviem iemīļotajiem ēdieniem, jo pieejamas dažādas alternatīvas, tai skaitā vietējo uzņēmumu produktu piedāvājumā.
Glutēns ir kopīgs apzīmējums dažādu veidu olbaltumvielām jeb proteīniem, kas atrodami kviešos, miežos, rudzos un arī auzās. Tā ir dabiska augu valsts olbaltumviela un nereti tiek saukta arī par lipekli savas staipīgās konsistences dēļ. Parasti glutēns sastopams maizē, cepumos, makaronos, kūkās un citos miltu izstrādājumos, kā arī pusfabrikātos.
Ar glutēna nepanesību saistītas trīs slimības. Pirmkārt,
celiakija, kas ir autoimūna slimība, un
celiakijas pacientiem glutēns pat nelielā daudzumā izraisa imūnās
sistēmas uzbrukumu paša organismam, kā rezultātā veidojas iekaisums
tievajās zarnās, traucējot uzturvielu uzsūkšanos organismā.
Celiakija ir ģenētiska slimība, ar ko sirgst apmēram 1%
populācijas, un, lai tā attīstītos, indivīdam jābūt konkrētu gēnu
variantu nēsātājam. Ja cilvēkam šo gēnu variantu nav, tad iespēja
dzīves laikā saslimt ar celiakiju ir ļoti niecīga.
Otrkārt, kviešu olbaltuma alerģija (kas ļauj
uzturā lietot miežus un rudzus) un treškārt - neceliakijas
glutēna sensitivitāte (jūtīgums), no kurām visbiežāk
sastopama pēdējā. Neceliakijas glutēna sensitivitātes pacientu
simptomi, ēdot glutēnu saturošus produktus, ir līdzīgi celiakijai,
– vēdera pūšanās, vēdersāpes, šķidrāka vēdera izeja, iespējami arī
dažādi izsitumi uz ādas, nogurums, ir grūtāk koncentrēties u.c.
Tomēr, izmeklējot pacientu un veicot analīzes, lai noteiktu
celiakiju vai kviešu olbaltuma alerģiju, visi izmeklējumu rezultāti
ir negatīvi, turklāt cilvēkam nav attiecīgo gēnu, kas atbild par
celiakijas iespējamību. Tajā pašā laikā, ievērojot bezglutēna
diētas principus, pašsajūta uzlabojas. Konsultējoties ar ārstu un
rūpīgi ieklausoties savā ķermenī un vērojot tā reakcijas (smaguma
sajūta, piepūties vēders u.c.), iespējams pamanīt, no kādiem
produktiem ieteicams izvairīties labākas pašsajūtas vārdā.
Visplašākais alternatīvo miltu un bezglutēnu saturošo graudaugu un pākšaugu piedāvājums no vietējiem ražotājiem sastopams “Just Nature” zīmolam, ko radījis augstākās kvalitātes produktu ražotājs “Gemoss”: turku zirņu milti, kukurūzas milti, rīsu milti, neparastie linsēklu un ķirbju sēklu milti, konditorejā izmantojamie kokosriekstu un mandeļu milti, bezglutēna auzu pārslas, tāpat arī baltais un sarkanais sorgo, dažāda veida rīsi, pupiņas un lēcas, u.c. Lai būtu vieglāk orientēties, par šo produktu sastāvu un izmantošanas veidiem plašāk stāsta šefpavāre Ina Poliščenko.
Sorgo
Jaunpienācējs starp citiem graudaugiem tas īpašs ar to, ka ir
bezglutēna. Sorgo apaļie graudiņi izskatās līdzīgi pērļu kuskusam
vai prosai, tikai divreiz lielāki. Tā kā tas ir pilngraudu
produkts, visas vērtīgās uzturvielas ir saglabājušās neskartas.
Garšas ziņā sorgo ir neitrāls, tāpēc pielietojams ļoti
universāli.
Sorgo ir bagāts ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām, minerālvielām un
dzelzi, kā arī kāliju un kalciju. Tāpat šajos putraimos ir liels
tiamīna saturs (vitamīns B1), kas būtiski uzlabo imūnsistēmu un
stimulē organisma aizsardzības mehānismus, savukārt sastāvā esošie
vitamīni B2 un B6 veicina nagu un matu augšanu, kā arī vielmaiņas
darbību.
Sorgo ir ļoti piemērots dažādiem salātiem, dārzeņu pildīšanai,
sautējumiem, risoto un putrām.
Rīsu milti
Rīsu miltus nereti dēvē arī par diētiskajiem miltiem, pateicoties
mazajam taukvielu un šķiedrvielu daudzumam to sastāvā, turklāt tie
ir lielisks produkts proteīna, šķiedrvielu un olbaltumvielu
uzņemšanai.
Universāls produkts gan konditorejas, gan dažādu ēdienu gatavošanā.
Šiem miltiem piemīt izteikts gaisīgums, tāpēc tos bieži izmanto
maizes izstrādājumu cepšanai. Rīsu miltus var izmantot arī ēdienu
iebiezināšanai, konditorejā kviešu miltu vietā, piemēram, cepot
biskvītus, cepumus, kēksiņus, maizi, pankūkas u.c. Rīsu milti
palīdz aizkavēt šķidruma izdalīšanos, tādēļ ir izcili piemēroti arī
dažādu krēmu un saldo ēdienu pagatavošanai. Šo miltu garša ir
maiga, un tie ir iecienīti Austrumu zemēs, kur no tiem gatavo
dažādus saldumus, rīsu nūdeles un pelmeņus.
Turku zirņu milti
Daudzu iecienītie turku zirņi nu sastopami arī miltu veidā.
Augstvērtīgo pākšaugu miltiem piemīt maiga riekstu garša, turklāt
tie veiksmīgi pilda saistvielas funkciju (kas nozīmē, ka tie ir
īpaši noderīgi vegāniem, jo receptēs ļauj iztikt bez sviesta vai
olām), tāpēc var izmantot plācenīšu, pīrāgu, maizes, tortillu,
cepumu, mīklas gatavošanai un dažādu ēdienu panēšanai. Turku zirņu
miltus var izmantot arī humosa pagatavošanai, jaucot ar siltu ūdeni
un pievienojot citas sastāvdaļas pēc garšas - sīpolu, ķiploku,
tahini pastu, laima sulu u.c. Šie milti labi uzbriest, tāpēc
receptēs tie jāizmanto mazākā daudzumā. Turku zirņu milti ir
lielisks olbaltumvielu avots, un uztura bagātināšanai tos nelielā
daudzumā var pievienot arī jogurtam, smūtijam vai putrai.
Kukurūzas milti
Saulainas krāsas milti, kas slaveni ar plašo izmantojumu – sākot no
panēšanas, beidzot ar maizes cepšanu, piešķirot dzeltenu krāsu.
Vērtīgs A vitamīna, kālija un magnija avots, kas satur vērtīgās
taukskābes. Ļoti laba alternatīva ikdienas maltītēm, piemēram,
maizes cepšanai, tāpat tie piešķir patīkamu kraukšķīgumu panētiem
produktiem. Kukurūzas miltiem piemīt neitrāla garša, tāpēc tos
bieži izmanto konditorejā, piemēram, cepumu un pankūku cepšanā.
Mandeļu milti
Mandeļu milti satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu un vērtīgo
vitamīnu. Lieliska alternatīva kviešu miltiem un tiem, kas vēlas
produktiem piešķirt jaunas garšas nianses. Krēmīgās mandeles
samaltā veidā izmantojamas biskvītu, cepumu, kēksu, maizes, smilšu
cepšanā, tie būs lieliska piedeva arī pankūkām. Slavenie franču
makarūni (macarons) tiek gatavoti no mandeļu miltiem. Kur vien
nepieciešami milti, var izmantot mandeļu miltus, lai iegūtu
patīkami riekstainu garšu un tekstūru.
Kokosriekstu milti
Pulverī samalts kokosrieksta mīkstums veido zīdainus, maigus
miltus, ko izmantot dažādos desertos. Tā kā milti satur daudz
olbaltumvielu un šķiedrvielu, kā arī proteīnu, tas ir ieteicams
produkts veselīga uztura piekritējiem, lai iegūtu sāta sajūtu ar
pievienoto vērtību. Kokosriekstu miltus izmanto pankūku, maizes,
cepumu, vafeļu, brauniju u.c. gardumu gatavošanā, tos var nedaudz
pievienot arī jogurtam vai putrai, lai iegūtu patīkami saldenu, pēc
“Bounty” šokolādes batoniņa smaržojošu gardumu. Šiem miltiem ir
salda garša, tāpēc receptēs būtu jāmaina pievienotā cukura vai
saldinātāja daudzums.
Linsēklu milti
Linsēklas savas augstās uzturvērtības dēļ ieteicams iekļaut ikviena
ēdienkartē, taču miltu veidolā to izdarīt vēl vieglāk. Šie milti
piešķir zeltainu nokrāsu, turklāt tie var aizstāt olas kā
saistvielu, kas tos padara par īpaši piemērotiem vegāniem. Šie
milti ļoti labi uzbriest, tāpēc maizes gatavošanai tie ir īpaši
pateicīgi. Var pievienot kokteiļiem, mīklai, pankūkām, daļēji vai
pilnībā aizstājot kviešu miltus. Interesanti, ka šie milti piešķir
ēdienam kakao garšu, tāpēc ļoti labi noderēs, piemēram, cepumu
cepšanā.
Ķirbju sēklu milti
Smalkos miltos samaltas ķirbju sēklas – vērtīgs produkts, ar ko
daļēji vai pilnībā aizstāt ierastos kviešu miltus. Ķirbju sēklu
milti satur daudz minerālvielu, olbaltumvielas un šķiedrvielas.
Tiem raksturīga zaļa krāsa, kas nepazūd cepšanas procesā, un šo
priekšrocību var izmantot konditorejā, iegūstot zaļu biskvītu.
Turklāt, cepot pankūkas, tās kļūst pufīgas, it kā būtu pievienota
soda. Milti izmantojami cepumu, biskvītu, mafinu, pankūku u.c.
gardumu gatavošanā. Lai mazinātu izteikto ķirbju sēklu garšu, tie
jājauc kopā ar kādu citu miltu veidu.