Recepte, kā pagatavot pašam savus dārzeņu buljona kubiņus - saldētus vai kaltētus
Tagad pērnie dārzeņi, ja tādi vēl atrodami, jau lielā mērā ir zaudējuši savu vērtību, tomēr tie gluži labi noder dabīga buljona pulvera vai pastas pagatavošanai, jo garšu tie tomēr vēl ir saglabājuši. Dārzeņu sarakstu var papildināt un mainīt pēc savas gaumes un atbilstoši tam, kas vēl palicis pagrabā vai pieliekamajā. Arī garšvielas var pievienot pēc patikas.
Ja sasmalcinātos dārzeņus kaltēsi, šim daudzumam vajadzēs 2–3 plātis. Sāls daudzumu var pēc vēlēšanās gan samazināt, gan palielināt un var iztikt vispār bez sāls.
Sastāvdaļas:
- 600 g burkānu
- 400 g brokoļu
- 200 g pētersīļu sakņu
- 200 g puravu
- 100 g jūras sāls
- 50 g kaltētu tomātu
- 2 sarkanās paprikas pākstis
- 2 sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 ēdk. sakapāta lupstāja
- 1 pētersīļu buntīte
Pagatavošana
1. Dārzeņus notīri un nomizo, sagriez gabaliņos, pētersīļus rupji
sakapā.
2. Visus produktus, izņemot sāli, ber virtuves kombainā un sasmalcini.
3. Ja paredzēts saldēt, samaisi dārzeņus ar sāli, sadali porcijās un sasaldē.
4. Ja paredzēts kaltēt, uzber uz plāts, kas izklāta ar
cepampapīru, izlīdzini un liec 70–80 grādu karstā cepeškrāsnī,
atstāj durvīs spraugu un kaltē aptuveni 8 stundas. Samaisi ar sāli
un ieber cieši aizskrūvējamās burciņās.
No žurnāla "100 labi padomi"