Kas ir vēl neiepazītais graudaugs - sorgo un tā izmantošanas iespējas ēdienkartē
Lai arī sorgo Latvijā vēl nav iemantojis tik lielu atpazīstamību kā kvinoja, bulgurs un citi graudaugi, tas jau vairākus tūkstošus gadu pazīstams Āfrikā un šobrīd ir kļuvis par vienu no piecām populārākajām graudaugu kultūrām pasaulē. Ir vērts dot iespēju šim produktam iekarot sirdi un gardi pagatavot.
Šis bezglutēna graudaugs, kas pēc izskata atgādina pērļu kuskusu vai prosu, ir ļoti vērtīgs veselības stiprināšanai, turklāt tam ir plašas izmantošanas iespējas, pateicoties tā neitrālajai garšai un irdenajai konsistencei: sorgo piemērots gan zupām, gan dažādiem salātiem, dārzeņu pildīšanai, sautējumiem, plācenīšiem un putrām. Interesanti - to var pat uzgrauzdēt līdzīgi kukurūzas graudiem un iegūt izmērā nelielākus popkorna (jeb “popsorgo”) graudus.
Lizete Puga, uztura speciāliste, uzsver: “Sorgo ir fantastisks
graudaugs, kas ir labs olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu avots.
Sorgo sastāvā nav glutēna, tamdēļ tas ir īpaši svarīgs
papildinājums tiem, kas izvēlas bezglutēna produktus. Tā sastāvā
plaši pārstāvēti ir arī B grupas vitamīni, magnijs, kālijs u.c.
vērtīgi savienojumi kā antioksidanti, kas paralēli lielajām
uzturvielām dos spēku arī šūnu līmenī. 100 g sorgo satur 339 kcal,
11g olbaltumvielu, 74,6g ogļhidrātu, 7g šķiedrvielu, 3,3 g tauku,
tostarp arī īpaši vērtīgās mono un poli nepiesātinātās taukskābes,
kas ir būtiskas sirds un asinsvadu veselībai.”
Izmēģini divas receptes ar sorgo:
Dārzeņu zupa ar sorgo
Sorgo ar dārzeņiem un plaučolu
Sorgo ražošana ir videi draudzīga - tas prasa mazāk barības vielu un daudz mazāk ūdens nekā salīdzināmām kultūrām, kas ļauj iegūt labu ražu pat sarežģītos apstākļos. Tā kā ūdens resursi kļūst arvien ierobežotāki un arvien pieaugošā pasaules populācija prasa lielāku produktivitāti no mazāk aramzemes, sorgo ir īstens nākotnes graudaugs, piemērots, lai apmierinātu gan tradicionālās lauksaimniecības, gan bioindustriālo procesu pieaugošās vajadzības.
Sorgo ir fantastisks graudaugs, kas ir labs olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu avots.
“Pākšaugu un graudaugu lietošana uzturā ir ieteicama, jo mūsu
platuma grādos cilvēki arvien par daudz ikdienas uzturā lieto gaļu.
Tā vietā ieteiktu vairāk izmantot citus augstvērtīgus olbaltumvielu
avotus, piemēram, pupiņas vai aunazirņus. Šie pārtikas produkti
kopā ar sorgo nodrošinās ilgāku sāta sajūtu. Eļļas karsēšanas
procesā veidojas transtaukskābes, ko pazīstam kā sliktās
taukskābes, tādēļ ikdienā, lai uzlabotu savus ēst gatavošanas
paradumus un tie būtu pēc iespējas veselīgāki, vajadzētu pievērst
uzmanību arī pannai, kurā gatavojam maltītes. Iegādāties vēlams
tās, kur nav nepieciešamas taukvielas vai ļoti nedaudz,” uz
veselīgu dzīvesveidu mudina uztura speciāliste Linda Federa.