Receptes un padomi, kā bez atlikumiem pagatavot veselu cāli

Ja iegādāts vesels cālis, tad kādi ir iespējamie ēdienu varianti, ja ierasto cepeti ir vēlme nomainīt pret ko jaunu? Un kā cāli pagatavot tā, lai neviena daļa nepaliktu neizmantota?

Iegādājoties vistas gaļu, noteikti izvērtē tās kvalitāti: vai ir audzēta Latvijā un – bez antibiotikām.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājoties vistas gaļu, noteikti izvērtē tās kvalitāti: vai ir audzēta Latvijā un – bez antibiotikām.

Cālis ir īpašs ar to, ka tajā ir gan baltā, gan tumšā gaļa. Tāpēc ēdienu un garšu variāciju no šā viena produkta sanāk patiesi daudz! Iegādājoties vistas gaļu, noteikti izvērtē tās kvalitāti: vai ir audzēta Latvijā un – bez antibiotikām. 
 

Kāpēc jāgatavo bez atlikumiem

Ja reiz produktu esi nopircis, izmanto to tā, lai it nekas nav jāizmet atkritumos! Tas ir ekonomiski izdevīgi un prātīgi, turklāt vienlaikus arī – saudzēs dabu. Jā, arī neapēstā pārtika ir viena no lielām vaininiecēm, kāpēc notiek klimata pārmaiņas. Ja produktu nopērk un neapēd, tad sanāk tā: mēs apsējam laukus, mēslojam tos, kopjam, novācam ražu, audzējam lopus, transportējam, iepakojam, lai... izmestu ārā. Ja produktu ražošanai tiek iztērēti dabas resursi, tad ir atbildīgi tos izmantot līdz pēdējam kauliņam. Atceries to, arī gatavojot citus ēdienus! Arī bērniem ir vērts mācīt, kāpēc uz sava šķīvja ir jāliek vien tik, cik var apēst. 
 

Praktisks padoms: daudzveidīgi ēdieni no vistas gaļas 4–5 cilvēku ģimenei nedēļas griezumā sanāk, ja tiek iegādāti uzreiz divi veseli cāļi – tad ēdienu variācijām ir plašākas iespējas. 


Divus veselus cāļus sadalām šādi:
4 spārniņi, 4 krūtiņas, 4 kājas (ko var sadalīt stilbiņos un šķiņķīšos) un 1 vidējais kauls
– Atdala krūtiņas, atstājot klāt kauliņu;
– Spārniņus, vidējo kaulu un citus kauliņus atstāj buljonam (var sasaldēt un izmantot pēc vajadzības). 


Cepetis ir klasisks variants, kā pagatavot veselu cāli. Ja parasti to dari vienā veidā, izmēģini vēl kādu. Jo arī cepešiem ir daudzveidīgas iespējas! Cāļa cepeti var pildīt, gatavot iegrieztu vai sadalītu.
Skati recepti Cepam cāļa cepeti! Papildini ar aromātiskām saknēm
 

 

VARIĀCIJAS, KĀDOS ĒDIENOS UN KĀ IZMANTOT CĀĻA GAĻU

1. variants – spārniņi. Ja putns gaļas ēdienos ir biežākā izvēle, spārniņus var sakrāt saldētavā (10–20 gab.), tad tos iemarinēt barbekjū mērcē un cept cepeškrāsnī (iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 25 minūtes).
 

vistu spārniņi


2. variants – sulīga fileja. Fileju, kas ņemta no vesela cāļa, ir iespējams pagatavot daudz sulīgāk nekā tad, ja nopirktu to atsevišķi bez ādas. Noslēpums ir tieši ādas esamībā – tā palīdz uzturēt sulīgumu. Novārītu fileju var izmantot, piemēram, desas vietā pie klasiskā rasola, uz sviestmaizēm, salātos u.c.


SULĪGAS FILEJAS PAGATAVOŠANAS RECEPTE: VIENS, DIVI UN – GATAVS!
Sastāvdaļas

  • Cāļa fileja ar ādu un spārna kauliņu
  • Sāls, pipari
  • Eļļa cepšanai

 

Gatavošana
*Ar sāls, piparu un eļļas maisījumu ierīvē filejas,
*Uz karstas pannas filejas apcep – ātri, ne ilgāk kā pusotru minūti, lai tikai izveidojas viegla garoziņa, kas neļaus izzust sulīgumam,
*Liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 15–16 minūtes,
*Jāpasniedz uzreiz pēc gatavošanas.

 

BĒRNUPRĀT, GARŠĪGĀKĀS PASTAS RECEPTE AR VISTAS FILEJU
Bērniem patīk vienkāršas garšas – ne velti pasta ar vistas fileju ir viens no biežāk bērnu ēdienkartēs iekļautajiem ēdieniem. Turklāt tās pagatavošana ir vienkārša!
Sastāvdaļas
Vistas fileja 1 gb.
Neliels cukīni ½ gb.
Saldais krējums 200 ml
Pasta (tagliatelle vai spageti) 250–300 g 
Mini tomātiņi 100 g
Citrona sula 1 ēdamk.

Gatavošana
*Novāra pastu (skat. norādes uz iepakojuma),
*Vistas fileju sagriež kubiņos,
*Cukīni sagriež gareniski uz pusēm, katru pusi vēlreiz uz pusēm un izņem sēklas (tās var izlietot sautējumos, buljonā),
*Karstā pannā ātri apcep vistas fileju (aptuveni minūti), pievieno sagrieztu cukīni, pievieno citrona sulu, saldo krējumu un garšvielas pēc savas gaumes, noslēgumā pievieno gatavu pastu un uz pusēm pārgrieztus mini tomātiņus.

pasta ar vistu tagliatella

FILEJA AR GAROZIŅU
Ļoti ātri un vienkārši pagatavojami ir majonēzē marinēti filejas gabaliņi.

Sastāvdaļas
Vistas fileja
Majonēze
Garšvielas pēc izvēles

Gatavošana
*Fileju sagriež gabaliņos,
*Filejas gabaliņus sajauc ar majonēzi un garšvielām,
*Uzkarsē cepeškrāsni un 200–220 grādos cep apmēram 15–18 minūtes (izveidosies kraukšķīga, brūna garoziņa, kas būs saglabājusi filejai sulīgumu),
*Ēd uzreiz pēc gatavošanas kopā ar svaigiem dārzeņiem. 

 

3. variants – sulīgā šķiņķīšu “karbonāde”. Cāļa kājiņas var atkaulot – kauliņus izmantot buljonam, savukārt no sulīgās tumšās gaļas pagatavot gardu “karbonādi”. 

ŠĶIŅĶĪŠU "KARBONĀDE"
Šis cāļa gaļas pagatavošanas veids ir vienkāršs, un rezultāts – ļoti gards!

Sastāvdaļas 
Šķiņķis (atkaulots stilbiņš vai atsevišķi nopirkti šķiņķīši)
Sāls, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles
Ola 
Eļļa cepšanai

Gatavošana
*Sakuļ olu ar garšvielām,
*Šķiņķīšus panē olā un cep uz sakarsētas pannas eļļā,
*Pasniedz ar sezonālu dārzeņu salātiem vai marinējumiem.

 


4. variants – vistas gaļas rulete. Ruletes gatavošanai var izmantot gan cāļa tumšo, gan balto gaļu, kā arī subproduktus un ādu! Vistas rulete ir sena recepte, ko vērts izmēģināt.
Ruleti var gatavot, ietinot gaļu vistas ādā. Darbiņš prasīs nedaudz pacietības, tomēr rezultāts būs lielisks!
 

VISTAS GAĻAS RULETE

Sastāvdaļas
 

  • Svaigs cālis 1 gb. 
  • Garšvielas
  • Pārtikas plēve vai folija


Gatavošana
*Cālim uzmanīgi noņem ādu, mēģinot to nesaplēst,
*Gaļu atkaulo (kaulus pievieno saldētavā buljona sastāvdaļu krājumiem),
*Atsevišķi sagriež tumšo un balto gaļu, katru porciju sajauc ar garšvielām pēc izvēles; subproduktus pievieno tumšajai gaļai,
*Izklāj ādu. Tajā vispirms liek kārtu ar tumšo gaļu, tad balto gaļu un noslēgumā atkal tumšo,
*Izveido ruleti / desu un ietin pārtikas plēvē,
*Vāra karstā ūdenī 45–55 minūtes (jā, pārtikas plēvi drīkst vārīt!),
*Ļauj ruletei atdzist un izbauda jaunās garšas! 
*Ja vēlas, tad atdzisušu gatavo ruleti var apbrūnināt – noņem pārtikas plēvi un viegli apcep uz pannas vai cepeškrāsnī. 
*Šādu ruleti var arī nevārīt, bet gan cept cepeškrāsnī. Šādā gadījumā pārtikas plēves vietā izmanto foliju. 

vistas rulete


5. variants – buljons. Vistas buljons ir īpaši piemērots saaukstēšanās un elpceļu slimību gadījumos.

VISTAS GAĻAS BULJONS

Sastāvdaļas
Vistu kauliņi, atgriezumi, spārniņi
Ķiploks
Sīpols
Burkāns
Selerija un / vai citas saknes
Sāls, pipari pēc garšas

Gatavošana
* Buljonu vāra karstā ūdenī, regulāri noputojot. 
* Lai tas veidotos aromātiskāks, pirms vārīšanas kaulus var apcept krāsnī augstā temperatūrā.

vistas buljons



Pārtikas izšķērdēšanas ierobežošana
“Putnu fabrikas Ķekava” eksperti pārtikas izšķērdēšanai iesaka šādus vienkāršus soļus:
-       Mazāka porcija katrā ēdienreizē. Pārliecinies, ka, piemēram, Ziemassvētku vakarā, sākot ikgadējo un tradicionālo “svētku izēšanos”, uz šķīvja liekat mazas porcijas un izmantojat mazāka izmēra traukus. Liela izsalkuma gadījumā varat paņemt papildporciju.
-       Kārtība pieliekamajā un ledusskapī. Pirms iegādāties pārtiku, vienmēr pārbaudi krājumus, kas ir mājās. Svētku galdā vispirms liec to, kas iegādāts pirms kāda laika. Bieži vien ledusskapja dziļākajā stūrī ir tieši tas, kas vajadzīgs un kas nav jāpērk. Tikpat būtiska ir arī pareiza pārtikas produktu uzglabāšana.
-       Esi radošs ar produktu pārpalikumiem! Tā vietā, lai mestu prom, izmantojiet tos citu ēdienu pagatavošanai. Piemēram, dārzeņu mizas un vistas kaulus var izmantot zupas buljona pagatavošanai, bet no pārpalikušās maizes var pagatavot maizes grauzdiņus. Pāri palikušo gaļu var sacept ar rīsiem un dārzeņiem vai sagriezt salātos. Ja gadījumā ir palicis kāds auglis – sablendējiet to gardā un veselīgā smūtijā.
-       Mazāk ir vairāk jeb iepērcies gudri. Mēs bieži pērkam tik daudz par daudz ēdienu, ka daļa vienkārši sabojājas. Pirms iepirkšanās pirkumus saplāno, nepērc pārmērīgi lielus daudzumus, kā arī atceries, ka reklāmas sauklis "Pērc 2, bet maksā tikai par 1!" derēs tikai tādā gadījumā, ja to visu spēsit apēst.
-       Nav skaistumkonkurss. Ja augļi vai dārzeņi ir neparastas formas, nemet tos uzreiz prom - izmanto zupām, sautējumiem, krēmzupām vai smūtijos.
-       Dalīties nozīmē rūpēties. Ja ir pārāk daudz pārtikas, atceries par kaimiņiem!

Saistītie raksti