Kuru mīklu izvēlēties – ar vai bez rauga? Kāda ir atšķirība, skaidro dietoloģe
Raugs būtībā ir mikroskopiskas sēnes – vienšūnas mikroorganismi, kas pārstrādā mīklā esošo cukuru, radot ogļskābo gāzi, kura burbuļu veidā uzbriedina mīklu. Raugs rūgšanas procesā saražo arī spirtu un citus blakusproduktus, kas rada specifisku rauga maizes garšu. Skaidro Estētiskās medicīnas klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, dietoloģe Lāsma Kalnbērza.
Veselīgs vai neveselīgs
Mīklas cepamais raugs, alus raugs un ēdamais deaktivizētais uztura
raugs ir dažādi produkti. Kaut arī cepamais raugs satur barības
vielas, uztura ziņā tas nav īpaši bagātīgs, tāpēc netiek izmantots
kā uztura bagātinātājs. Par šā rauga ietekmi uz veselību pētījumi
joprojām turpinās. Neapstrādātu aktīvo raugu nav ieteicams ēst, jo
tajā sēnes joprojām ir dzīvas un turpinās rūgt un ražot ogļskābo
gāzi gremošanas sistēmā. Bieži tiek ieteikts izvairīties no
rūgstošiem produktiem cilvēkiem, kuriem ir tendence uz rauga sēnīšu
pārmērīgu savairošanos organismā, kā arī pie dažādiem iekaisuma
procesiem (īpaši strutainām, bakteriālām infekcijām).
Pēc mīklas cepšanas augstā temperatūrā sēnes aiziet bojā – tās
zaudē savu aktivitāti un līdz ar to spēju savairoties un izraisīt
infekciju. Tomēr rūgstošie miltu produkti satur daudz vienkāršo
ogļhidrātu, kas strauji ceļ cukura līmeni asinīs un veicina mikrobu
vairošanos. Tas arī var būt iemels, kādēļ, šos produktus izslēdzot,
samazinās iekaisuma procesi.
Dabīgi raudzēta maize
Agrāk tradicionāli maizi cepa, izmantojot tikai dažas sastāvdaļas –
pilngraudu miltus, dabīgo rauga kultūru, ūdeni un sāli. Ja maizes
cepšanā lieto cepamo raugu, to ļoti ātri saraudzē, izmantojot
laboratorijā mākslīgi nodalītas rauga sēnītes. Dabīgi raudzētas
maizes gatavošanā izmanto ieraugu, kas sastāv no savvaļas rauga
sēnīšu kultūrām. Šādai mīklai nepieciešams ilgāks laiks uzrūgšanai
– līdz 8 stundām. Dabīgā ieraugā ir arī labvēlīgās pienskābo
baktēriju Lactobacillus kultūras, kas palīdz kontrolēt rauga sēnīšu
daudzumu. Pašas baktērijas neizdzīvo cepšanas procesā, bet ieguvums
ir izveidojusies pienskābe.
Pienskābe palīdz samazināt fitīnskābes līmeni (fitīnskābe
atrodas graudu apvalkos un traucē atsevišķu graudos esošo
uzturvielu uzsūkšanos organismā). Tas savukārt palīdz arī citām
barības vielām kļūt vieglāk pārstrādājamām un absorbējamām. Līdz ar
to dabīgi raudzēta maize ir vieglāk sagremojama.
Svarīgas visas sastāvdaļas
Mīkla vienmēr jāvērtē pēc tās kopējā sastāva.
Ieteiktu pievērst uzmanību visām mīklas sastāvdaļām. Ja tās pamatā ir rafinēti kviešu milti (rūpnieciski apstrādājot, atstāta tikai grauda centrālā daļa un atdalīti uzturvērtības ziņā bagātie apvalciņi ar šķiedrvielām, kā arī lielākā daļa vērtīgo uzturvielu), hidrogenēti tauki (transtaukskābes) un cukurs, tad ar vai bez rauga šo produktu par veselīgu nosaukt nevaram.
Jāpievērš uzmanība arī sintētiskiem konservantiem, stabilizētājiem, krāsvielām un aromātvielām, ko ieteiktu uzturā samazināt.
Veselīgāka izvēle rafinēto kviešu miltu vietā – dažādi
pilngraudu, zirņu un lēcu milti.
Informācija no žurnāla " "100 Labi Padomi"