Čatniji kā veselīga un interesanta alternatīva kečupam un majonēzēm + receptes
Čatnijam pievieno dažādas garšvielas, kas pastiprina mērces garšu, vienlaikus uzlabo apetīti un normalizē gremošanas trakta darbību. Indijas čatniji izceļas ar ļoti intensīvām un asām garšām. Garšvielas, īpaši čili, kas ir čatniju bāzes garšviela, pievieno bagātīgi, jo tas palīdz pārciest karstumu un tikt galā ar vēdera problēmā. Eiropā ierasts gatavot maigākas mērcītes, kuras izmanto ierasto majonēžu un kečupu vietā. Ar čatniju var dažādot praktiski jebkuru ēdienu sākot no visvienkāršākajiem rīsiem un beidzot ar gaļu.
Latviešiem čatnijs ir fantāzijas spēle - tajā var ielikt visu, kas aug dārzā, kombinējot ar latviešiem iecienītiem garšaugiem.
Kas jāņem vērā, lai pagatavotu labu čatniju
- Pirms gatavošanas dārzeņus un augļus sagriež mazos gabaliņos vai sasmalcina blenderī.
- Masu karsē, līdz tā iegūst intensīvu nokrāsu.
- Gatavošanas beigās pievieno garšvielas, etiķis un citi produkti.
- Mērci vāra, līdz tā sabiezē.
Čatnijs ir ieguvis savu patiesi garšu tikai nedēļu pēc pagatavošanas, kad visas sastāvdaļas ir kārtīgi “sakodušās”.
Viens no populārākajiem un visplašāk izmantojamajiem čatnijiem ir tomātu čatnijs, kas ir alternatīva kečupam.
Tomātu čatnijs
Sastāvdaļas:
- blanšēti tomāti,
- sinepju sēklas,
- smalki sagrieztas aso piparu pākstis,
- kanēļa standziņas,
- ķimenes,
- koriandrs,
- svaigs ingvers,
- krustnagliņas,
- lauru lapas.
Pagatavošana
Garšvielas ātri apcep kausētā sviestā. Cepšanas procesā sāk pastiprināti izdalīties ēteriskās eļļas. Pievieno tomātus, sāli. Mērci vāra 30 minūtes. Pēc garšas pievieno cukuru. Uzgriež lielāku guni un maisot, karsē vēl 5 minūtes. Kanēļa standziņu, lauru lapas un krustnagliņas izņem no masas. Čatnijs ir gatavs!