Gatavojam zaļo sviestu no pavasara zaļumiem!
Zaļo sviestu vari gatavot ne tikai no ierastajiem zaļumiem tādiem kā dilles, bazilika, ķiploka un pētersīļiem, bet arī no lakšiem, gārsas, skābenēm un pat mārpuķītēm!
- Jo sviests būs mīkstāks, jo vieglāk varēsi saputot un jo vienmērīgāk izkliedēsies zaļumi. Zaļumi ir jāsakapā ļoti smalki; ja nav pietiekami asa naža, smalcināšanai vari izmantot blenderi.
- Ja izmanto zaļumus ar visai neitrālu garšu, piemēram, gārsu vai mārpuķītes, izteiksmīgāku akcentu piešķirs citronu vai apelsīnu sula.
- Ja nepatīk uzkost uz ķiploka gabaliņa sviestā, ķiploku izspied caur spiedi. Sviestam vari pievienot arī ķiploku ziedus!
- Zaļo sviestu iespējams saglabāt ilgākam laikam – izveido no tā ruleti, ietin pārtikas plēvē un ieliec saldētavā. Vēl racionālāk – sviesta ruleti pirms saldēšanas sagriez 1 cm biezās šķēlēs. Lai vieglāk varētu sagriezt, sviesta ruleti atdzesē vai pavisam viegli apsaldē – tad sviests nelips pie naža.
Ņem vērā, ka visiem garšaugiem ir jābūt smalki sakapātiem. Garšaugus sviestam pievieno pēc garšas, bet aptuvenā proporcija ir 1 paciņa sviesta, 1 sauja bazilika lapiņu un 2 ķiploka daiviņas.
Zaļā sviesta kombinācijas:
- Pētersīļi + ķiploki + citrona sula + malti čili pipari.
- Kaltēti tomāti eļļā + baziliks + citrona sula.
- Vidusjūras garšaugi (rozmarīns, timiāns, salvija) + ķiploki + citrona sula.
- Rukola + ķiploki + citrona sula.
- Baziliks + ķiploki + sāls + malti pipari.
Izmantota informācija no Jauns.lv.