Kā pareizi un droši pagatavot Līgo svētku maltīti uz ugunskura: praktiski padomi un receptes
Lai sagatavotos svētku galda klāšanai pie dabas, “Maxima Latvija” kopā ar pieredzējušo ekspedīciju vadītāju Andžeju Reiteru ir sagatavojusi noderīgas receptes un padomus, kā droši sagatavot ugunskuru gatavošanai, lai maltīte izdotos kā iecerēta.
“Mēs dzīvojam ļoti neparedzamos klimata apstākļos – vienu brīdi diena var būt saulaina, tad lietaina un tad vējaina. Tāpēc vienmēr jāizstrādā trīs rīcības plāni, kā gatavosim ēdienu ārā.
Dodoties pārgājienā vai atpūšoties pie dabas, rūpīgi jāizplāno maršruts. Jānoskaidro, vai konkrētajā teritorijā būs daudz koku, kas karstā laikā pasargās no saules, un jāatceras līdzi paņemt pretodu līdzekli, jo šādas vietas piesaista odus. Ja atrodamies atklātā laukā, nedrīkst aizmirst lietus plēvi – tā pasargās no lietus.
Tāpat pienācīgi jāsagatavo dažāda veida traukus, kas atbilst izvēlētajai receptei. Visu nepieciešamo ēst gatavošanai ārā, var iegādāties arī “Maxima” veikalos par īpaši izdevīgām cenām,” stāsta ekspedīciju vadītājs Andžejs Reiters.
Ugunskura sagatavošana ēst gatavošanai
Gatavošanai piemērots ugunskurs ir mazāks un atrodas intīmākā vietā, nostāk no Līgo
aktivitātēm. Svarīgi ir atcerēties, ka arī maza uguns ir bīstama un var nodarīt lielu kaitējumu.
1. Izvēlieties pareizu vietu ugunskura veidošanai
Vienmēr nepieciešams izvēlēties vairākas vietas, kurās varēs gatavot. Vislabākā vieta
ugunskuram ir pie upēm un ezeriem vai teritorijās ar zaļu zāli, jo tad bīstamības līmenis ir zems.
Nekādā gadījumā to nedrīkst ierīkot priežu un egļu mežos vai mežos ar daudziem nolūzušiem sausiem kokiem.
Ugunskura vietu savas maltītes gatavošanai var izvēlēties Latvijas Valsts mežu
speciāli ierīkotās teritorijās, kuras atrodamas kartē: https://ej.uz/Ugunskura_vietas.
2.Ugunskura vietas sagatavošana
Vispirms jāsagatavo malka un jāpārliecinās, ka apkārt ir nepieciešamie resursi. Ugunskurā uz kura gatavojat, nedrīkst likt iekšā plastmasas pudeles vai citus ķīmiskus produktus, jo tie ēdienam piešķir nepatīkamu garšu un var radīt veselības problēmas.
Pašu ugunskuru iekur nelielā bedrē. Izraktās bedres malās var uzlikt ķieģeļus vai akmeņus, uz kuriem atstutēt iesmus vai restītes.
Tāpat ugunskura bedri īpaši parocīgi gatavot vējainā laikā, kad pastāv lielākā bīstamība. Papildus no tās puses, kur pūš vējš, jāuzbūvē augstāka maliņa no zemes gabaliem, jo tad iesmi un dzirksteles pārmērīgi nemētāsies apkārt.
3.Ugunskura vietas novākšana
Ugunskura vietas novākšana ietver visu dedzināšanai izmantoto materiālu, piemēram, koku un ogļu atlikumu rūpīgu savākšanu un nogādāšanu tam paredzētajā vietā vai utilizēšanu.
Pēc tam ugunskura vieta ir kārtīgi jānostaigā un tai jāuzlej virsū ūdens, kā arī jāklausās, vai tas nečurkst. Ja ugunskurs nečurkst, to var uzskatīt par nodzēstu.
Līgo receptes, ko pagatavot uz ugunskura
Vislabākais gatavošanā uz ugunskura ir tas, ka ir nepieciešams maz sastāvdaļu un visu liekam uz aci, un maltīte tāpat izdosies īpaši garda.
Cālis tabakā
Nepieciešamie trauki un sastāvdaļas:
- Divi vienāda izliekuma trauki – kazani vai vokpannas, dēlītis, nazis, dakšiņa, šķīvji.
- Vesels cālis vai vista
- Eļļa cepšanai
- 3-4 sviesta piciņas
- Ķiploki
- Sīpols
- 1 burciņa tomātu mērces
- zaļumi, pipari, sāls pēc garšas
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo ugunskuru iedobē un blakus uzliek ķieģeļus vai akmeņus uz kuriem atstutēt pannu.
- Veselu cāli vai vistu pārgriež uz pusēm, lai tie būtu plakani.
- Pannu uzliek uz uguns, tai pievieno eļļu un sviesta piciņas. Kad sastāvdaļas pannā čurkst, pievieno cāli vai vistu un tam stingri uzliek virsū otru trauku. Pēc tam cep 14 minūtes.
- Kamēr gaļa cepas, sagatavo mērci. Bļodā pievieno tomātu mērci, sagrieztu ķiploku, sīpolu, un zaļumus. Pēc tam visu samaisa.
- Augšējo trauku noņem no gaļas un apgriež uz otru pusi, uzlej virsū sagatavoto mērci un trauku liek atpakaļ. Visu sutina vēl 10 minūtes.
- Gaļu apgriež atkal uz otru pusi. Pievieno sāli un piparus, sutina vēl 4 minūtes.
- Gaļu ar mērci servē uz līdzi paņemtajiem traukiem.
Sātīga sēņu-siera zupa
Nepieciešamie trauki un sastāvdaļas:
- Katls, panna, dēlītis, kausiņš, nazis, karotes
- Mežā salasītās sēnes (vislabāk der gailenes vai baravikas, jo tās iepriekš nav nepieciešams noturēt ūdenī, lai noņemtu rūgumu)
- Ūdens
- Eļļa cepšanai
- Sīpols
- Ķiploks
- 1 paciņa saldā krējuma
- 2 paciņas kausētā siera
- Kartupeļi
- Zaļie zirnīši
- Savas mīļākās garšvielas
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo ugunskuru iedobē un blakus uzliek ķieģeļus vai akmeņus uz kuriem atstutēt pannu vai katlu iekar trīskājī, kas jau ir pieejams ugunskura vietās.
- Sagriež sīpolus, ķiplokus, un sēnes, pēc tam tās liek cepties kopā ar mīļākajām garšvielām. Pēc tam pievieno saldo krējumu.
- Kamēr viss cepas, katlā ūdenī liek vārīties kartupeļus un zaļos zirnīšus.
- Kad ūdens jau vārās, visas pannas sastāvdaļas pievieno katlā.
- Pievieno divas paciņas kausētā siera.
- Visu vāra līdz kartupeļi kļūst mīksti.
- Servē līdzi paņemtajās bļodiņās.