Ar ko var aizstāt govs pienu?

Ir daudz iespēju aizstāt dzīvnieku izcelsmes produktus ēdienkartē dažādu alerģiju vai diētas dēļ. Ar ko gatavošanā, dzērienos un citur aizstāt govs pienu?
Bieži vien augu pieniem tiek pievienoti papildus vitamīni kā kalcijs, B12, E un citi vitamīni, un tas parasti ir norādīts uz etiķetes.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži vien augu pieniem tiek pievienoti papildus vitamīni kā kalcijs, B12, E un citi vitamīni, un tas parasti ir norādīts uz etiķetes.

Visbiežāk vegāni parasto govs pienu aizstāj ar sojas pienu, bet veikalos mūsdienās iespējams iegādāties arī auzu, mandeļu, rīsu un citus piena dzērienus. Tos visus var lietot ēdienu un dzērienu gatavošanai.

 

Mandeļu piens

Nedaudz saldens piens, kas piemērots graudaugu ēdienu un dzērienu, kā arī desertu un krāsnī ceptu kārumu gatavošanai. Tajā ir daudz A un citu vitamīnu, minerālvielu un omega taukskābju, bet mazāk olbaltumvielu nekā sojas pienā. Parasti tajā ir arī soja, jo pienam pievieno sojas lecitīnu. Mandeļu pienā nav holesterīna un piesātināto tauku.

 

Kokospiens

Salds piens, kas dabā atrodams kokosrieksta viducī. To izmanto dažādu tautu virtuvē, piemēram, taju ēdienos, un dažādu desertu pagatavošanai. Parasti to iegūst, izspiežot šķidrumu no kokosrieksta masas un pievienojot tam ūdeni. Tajā ir daudz piesātināto tauku, bet maz kaloriju un olbaltumvielu.

 

Auzu piens

Salīdzinājumā ar citiem augu pieniem, auzu piens ir vispiemērotākais ēdienu gatavošanai augstā temperatūrā; īpaši noderīgs tas ir zupām un sautējumiem, kur auzu piens nedaudz samazināsies apjomā un sabiezēs. Tajā nav holesterīna, bet tas var saturēt glutēnu.

Reklāma
Reklāma

 

Rīsu piens

Ūdeņaināks un saldāks pas sojas pienu; tajā ir vairāk ogļhidrātu nekā govs pienā. Rīsu pienā nav holesterīna un piesātināto tauku. Tas ir piemērots graudaugus saturošo ēdienu, kā arī dzērienu gatavošanai.

 

Sojas piens

Iespējams, vislabākais govs piena aizstājējs – satur vairāk tauku, šķiedrvielu un proteīna nekā vairums citu augu pienu. Stabils augstā temperatūrā, tāpēc tiek plaši lietots ēdienu gatavošanai, taču garšas dēļ nav piemērots dažiem smalkākiem saldēdieniem. Tajā nav holesterīna un piesātināto tauku, bet ir daudz omega-3 taukskābju. Parasti sojas piens ir bagātināts ar kalciju.

 

Avots: Grāmata ‘’500 ēdieni vegāniem''

Saistītie raksti