Kā saglabāt tomātus ziemai? Saldējot!

Ģimenē esmu vienīgā, kas tomātus patērē lielā vairumā. Tomēr ar to ir par maz, lai noēstu visus pašu siltumnīcā izaudzētos. Tāpēc pēdējos gados esmu iemanījusies tos sasaldēt, lai uzglabātu ziemai.
Vislabāk saldēšanai izmantot vidēja lieluma tomātus. Var izmantot arī lielākus un brāķētus – ar plaisām, zaļu augšdaļu vai melniem plankumiem uz miziņas.

FOTO: Ilze Šķietniece

Vislabāk saldēšanai izmantot vidēja lieluma tomātus. Var izmantot arī lielākus un brāķētus – ar plaisām, zaļu augšdaļu vai melniem plankumiem uz miziņas.

Nepieciešams:

  • 0,5 kg tomātu;
  • cepampapīrs;
  • stikla trauks ar vāku, ko drīkst likt saldētavā;
  • maisiņš dārzeņu un augļu saldēšanai.

 

Darba gaita

Reklāma
Reklāma
  1. Vispirms tomātus sagriež pāris milimetru biezās ripiņās, nogriežot visu lieko – zaļo augšpusi, melnos plankumus, kātiņa vietu u.tml.
  2. Stikla traukā ieklāj cepampapīru.
  3. Uz tā vienā kārtā liek tomātu ripiņas.
  4. Liek nākamo kārtu cepampapīra un atkal kārto virsū tomātu ripiņas.
  5. Tā turpina, kamēr trauks piepildīts.
  6. Uzliek vāku un liek saldētavā.
  7. Pēc vienas, divām dienām trauku izņem no saldētavas un mazliet atlaidina.
  8. Pa kārtām no papīra noņem sasalušās tomātu ripiņas un liek saldēšanai paredzētajā maisiņā.
  9. Ziemā šādi sagatavotus tomātus izmantoju, gatavojot tostermaizes ar sieru vai maizītes krāsnī.

 

Piezīme. Saldēju arī mazos apaļos tomātiņus. Tos uzreiz liek saldēšanas maisiņā. Šos tomātiņus izmantoju, gatavojot mērces un citus siltos ēdienus, kuru sastāvā ir tomāti. Nav jāpērk svaigi lielveikalā!

Saistītie raksti