Paša gatavota alus, bairīša un kvasa receptes Jāņu galdam
Paša rokām gatavoti ēdieni un dzērieni ir tie gardākie! Ir laiks atgriezties arī pie pašbrūvēta miestiņa, ar ko pārsteigt Jāņubērnus!
MAIZES
ALUS
Sastāvdaļas:
1,5 kg kaltēta saldskābā maize
800 gr rudzu iesala
¼ tējkarote sāls
¼ tējkarote piparu
50 gr sausais raugs
200 gr cukurs
600 gr apiņi
13 l ūdeni
Pagatavošana:
200 ml karstā ūdenī izšķīdina raugu. Katlā ieliek sīki sagrieztu
maizīti, rudzu iesalu, sāli, piparus, cukuru un ar verdošu ūdeni
applaucētus apiņus, kā arī pievieno iepriekš izšķīdināto raugu.
Visām sastāvdaļām pievieno nedaudz verdoša ūdens, līdz izveidojas
bieza, krējumam līdzīga masa. Kastroli apsedz ar drāniņu un novieto
siltā vietā uz vienu nakti. Pievieno 9 l verdoša ūdens un cukuru.
Visu labi samaisa un tur siltā vietā vēl 2 diennaktis. Nolej
šķidrumu. Atlikušajiem cietajiem komponentiem pievieno 2 l verdoša
ūdens, ko iemaisa. Kad šie divi litri ūdens ir atdzisuši, nolej to
un pievieno traukā esošajam šķidrumam. Visu rūpīgi samaisa un
pārlej kastrolī un uzvāra. Atdzesē, noņem putas, izkāš caur
marlīti. Pilda pudelēs vai koka muciņās.
APELSĪNU
ALUS
Sastāvdaļas:
2 kg cukura
100 gr vīna
3 apelsīni
2 ēd.k rauga
Pagatavošana:
Atšķaida ūdenī cukuru, pieliek 100 gr vīna, uzvāra, salej muciņā,
izspiež sulu no 2-3 apelsīniem, pieliek raugu un pielej muciņu ar
ūdeni pilnu, samaisa un noliek rūgšanai apmēram 15-17°C. Muciņa ir
jāaizkorķē ar korķī ielikto cauruli gaisa iznākšanai. Trešajā dienā
ieliek muciņā 30-40 gr sagrieztas apelsīnu miziņas. Pēc 5 dienām
dzēriens ir gatavs.
MEDUS
DZĒRIENS
Sastāvdaļas:
250 g medus
1 litrs ūdens
5 grami rauga
cidoniju vai dzērveņu sula
Pagatavošana:
Uzvārītā ūdenī liek un izmaisa pusi medus. Kad šķidrums atdzisis,
pieliek izšķīdinātu raugu, skābina pēc garšas, siltumā raudzē. Pēc
10 stundām dzērienu saldina ar atlikušo medu. Ja gatavo lielāku
porciju, norūgušo šķidrumu pilda pudelēs, noslēdz un glabā
vēsumā.
ALUS
KVASS
Sastāvdaļas:
2 pudeles alus
500 g cukura
100 g rozīņu
Citronu sula
20 g raugs
10 l ūdens
Pagatavošana:
Novārītu ūdeni sajauc ar alu, cukuru, rozīnēm un citronu sulu,
pilnīgi atdzesē un pieliek raugu. Kad kvass pārklājies ar putām, to
izkāš un pilda pudelēs. Pudeli cieši aizkorķē, aizlako un uzglabā
vēsā vietā. Dzērienu var lietot pēc 24 stundām.
APIŅU
ALUS
Sastāvdaļas:
45 gr apiņi
1 kg cukura
250 ml rauga
kviešu milti
Pagatavošana:
Uzvāra apiņus 10 litros ūdens, izkāš caur kādu auduma gabalu un
pieliek cukura sīrupu. Visu uzvāra. Pārliek muciņā un noliekt
aukstā vietā atdzesēšanai. Sagatavo ieraugu no 250 ml rauga un
kviešu miltiem. Kad maisījums muciņā atdzisis, bet ieraugs
uzbriedis, tas ir jāsalej muciņā un labi jāsamaisa. Muciņa ir cieši
jāaiztaisa un jāpatur 6 stundas siltumā, bet pēc tam uz 3 dienām
jāliek vēsumā.
MĀJAS
ALUS
Sastāvdaļas:
500 gr iesala graudi
30 gr cigoriņi
700 gr cukurs
500 gr sausi apiņi
1 citrona miziņa
10 l ūdens
Pagatavošana:
Iesala graudus apcep uz sausas pannas līdz tie kļūst brūni, tad
samaļ, pievieno cigoriņus un daļu ūdens un visu vāra uz lēnas uguns
apmēram 2 stundas. Pēc tam pievieno atlikušo ūdeni, apiņus un
citronu miziņu. Pēc pāris stundām sastāvu izkāš caur drāniņu un
pārlej alus muciņā vai pudelēs. Aizkorķē un liek pagrabā vai īpaši
vēsā vietā.
KRIEVU
MEDALUS
Sastāvdaļas:
20 l ūdens
4 kg medus
50 gr apiņi
100 gr sausā raugs
Pagatavošana:
Ūdenī izšķīdina medu, pievieno apiņus un vāra apmēram vienu stundu,
pastāvīgi maisot, sastāvu atdzesē un izkāš caur sietiņu. Visu
pārlej alus muciņā un novieto to istabas temperatūrā uz 6 dienām
atvērtu. Pēc tam alus muciņu aizspundējiet un pārnesiet uz pagrabu
vai īpaši vēsu vietu. Pēc trijām dienām alu var lietot.