Padomi garda ievārījuma gatavošanai
Ievārījumu gatavošana ir vienkārša, tomēr, lai to pagatavotu patiešām labu un garšīgu, vajadzīga pacietība un dažas iemaņas. Jā un arī cukuru vajag daudz.
Lai ievārījums nebojātos, tam jāsatur vismaz 50% cukura. Jāizvēlās tikai svaigas, lielas, stingras un nepārgatavojušās ogas, neder arī pārgatavojušies augļi.
Lai ogas ievārījumā neizjuktu, jāvāra ar pārtraukumiem, procedūru atkārtojot 3-4 reizes.
Džemu gan var vārīt vienā paņēmienā, jo tajā ogas var būt izjukušas.
- Jo mazāk gaisa būs starp vāku un ievārījumu, jo labāk tas uzglabāsies, tādēļ burciņu jācenšās piepildīt pēc iespējas pilnāku.
- Kad burciņu piepilda ar ievārījumu, sausā dvielī noslauka maliņas, cieši aizvāko un uz 5 minūtēm apgāž otrādi.
- Ievārījuma garšu var papildināt ar dažādiem komponentiem, piemēram, ābolu ievārījumu- ar kanēli, krustnagliņām un kalvandosu (ābolu degvīnu), plūmes- ar plūmju degvīnu, persikus un aprikozes- ar brendiju, zemenes- ar rumu, vanilīncukuru, ķiršus- ar liķieri Amaretto vai rumu. Alkoholu pievieno īsi pirms vārīšanas beigām, lai tas neizgarotu.
- Ievārījumus uzglabā vēsā un tumšā vietā.
- Ievārījuma burciņu pēc atvēršanas nav ieteicams glabā ilgsoši,bet visus savārījumus ieteicams izlietot līdz nākamajai ražai.
Avots: "Omes pavārgrāmata", R.: "Jumava", 2003.