Uzcep kēksiņus un mafinus!
Vai esi kādreiz mēģinājis uzcept mazos kēksiņus? Tas ir ļoti vienkārši, turklāt — neticami garšīgi!
Kas ir
cupcake jeb tases kūka?
To, ko mēs, latvieši, tradīciju neesamības dēļ saucam vienkārši par
kēksiņiem, angļi un amerikāņi dēvē par cupcake – tasītes
kūku. Pat Francijā, pasaules konditoru kalvē, šo vārdu nemēdz
tulkot. Cupcake ir divi izskaidrojumi. Pirmais — šīs
kūciņas senos laikos mēdza cept māla tasītēs, jo tolaik neeksistēja
metāla formiņas. Otrais — klasiskajā cupcake receptē
produkti tiek ņemti līdzīgos daudzumos: tase miltu, tase sviesta,
tase cukura. Amerikā produktus joprojām mēra tasēs (cup).
Rietumu pasaulē šīs mazās kūciņas ir ārkārtīgi populāras, tāpēc
katrā sevi cienošā kulinārijas žurnālā atradīsi pa receptei. Un tas
ir viegli izskaidrojams — šīs kūciņas ir ērti servējamas, tās nav
nepieciešams sagriezt un uzmanīt, lai gabaliņi būtu puslīdz vienādi
un garnējums netiktu sabojāts. Kēksiņu dekorēšanai ir neiedomājami
plašas iespējas — katru kūciņu var veidot kā individuālu mākslas
darbu. Pat modernu kāzu kūku var gatavot no daudzām mazām kūciņām
ar attiecīgi svinīgiem rotājumiem.
Un kas ir mafins?
Par mafiniem
(muffins) ir mazliet cits stāsts. Tos gatavo pēc pilnīgi
citiem principiem, proti, mafiniem netiek putots sviests ar cukuru,
bet atsevišķi sajauktas sausās un slapjās sastāvdaļas. Abas daļas
liek kopā, taču nedrīkst aizrauties ar kulšanu. Lai mafini būtu
mīksti un pūkaini, tiklīdz miltu maisījums ir samircis, maisīšanu
pārtrauc, kunkuļi nav jāizspaida. No pārāk centīgi sastrādātas
mīklas iznāks ciets plācenis. Mafini parasti nav tik saldi kā
cupcake un ir veselīgāki, jo nesatur daudz taukvielu. Arī mafini ir
angļu izcelsmes kārumi — ļoti populāri kā brokastu ēdiens. Tiem
nereti pievieno auzu pārslas vai musli maisījumus, žāvētus augļus,
šokolādes gabaliņus. Mafiniem parasti neliek glazūru.
Mūsdienās kēksiņi un mafini vairs nav jācep māla tasītēs.
Vispopulārākā ir tā sauktā mafinu panna — plāts ar 12 (parasti)
formiņām. Ja tā ir no metāla, pirms mīklas ielikšanas formiņas
jāietauko un jāizkaisa ar miltiem. Ļoti ērti ir izmantot papīra
formiņas, ko saliek iedobumos un piepilda ar mīklu. No gatavajiem
kēksiņiem papīriņus noloba katrs ēdājs pats. Viena no jaunākajām
tehnoloģijām ir silikona formiņas, ko iepriekš nav nepieciešams
ietaukot vai izkaisīt ar miltiem. Silikons ir materiāls ar ļoti
augstu kušanas temperatūru, tā ka nav jābaidās to sadedzināt.
Veseli cepuši!
Noteikti izmēģini:
Aveņu
kūciņas
Teksts: Ieva Salmane, žurnāls
Garšīgs
Stils: Ilze Dušele
Foto: Imants Ķīkulis