Rudenī sezonas auglis - plūme. Kā no tās pagatavot kompotu
Skaisti noformēta, plūmju kompota burciņa var būt lieliska dāvana, ziemā ejot pie kāda ciemā!
Mazās plūmes sadursta, bet lielās plūmes sagriež uz pusēm un izņem kauliņus. Plūmes pilda blīvi burkās līdz sašaurinājumam un pārlej ar atdzisušu sīrupu. Sīrupa pagatavošanai ņem uz 1l ūdens 500 g cukura un 1 citrona sulu.
Burkām uzliek vāciņus. Tad tās novieto uz paliktņa katlā ar aukstu ūdeni, kuru pavisam lēni karsē līdz 75 grādiem. Šādā temperatūrā pasterizē 0,5 litru burkas 10 minūtes, litra burkas - 15 minūtes.
Aizvākotās burkas apgriež otrādi.
Sīrupu var gatavot arī bez citrona sulas, 500 g cukura vietā ņemot 200 - 400 g.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Plūmes
- Cukurs
- Citrons