Zemeņu želeja ar ērkšķogām
Zemenes saliek plašā emaljētā bļodā, aplej ar nedaudz ūdens, novāra, izkāš. Zaļās ērkšķogas bļodā aplej ar ūdeni tā, lai ūdens tās tikko pārklātu, un vāra, kamēr izjukušas. Tad tās seberž ar koka karoti un pēc tam izkāš sulu.
Ņem 1 1/2 glāzes zemeņu sulas, 1 1/2 glāzes ērķšķogu sulas un 3 glāzes smalkā cukura, visu samaisa un vāra uz lēnas uguns.
Želejas gatavību var noteikt tā. Ja uz glāzi sulas ņemta glāze cukura, tad ielejot sulu katlā, izmērī ar skaliņu līmeņa augstumu, pēc tam pieber cukuru un, noņemot putas, ietvaicē līdz zīmei, kas redzama uz skaliņa. Ja uz glāzi sulas ņemtas 2 glāzes cukura, tad, ielejot sulu katlā, izmēra tās līmeņa augstumu, pieber cukuru, samaisa, atkal izmēra līmeņa augstumu un ietvaicē tik ilgi, kamēr līmenis pazeminās gandrīz līdz pusei starp abām zīmēm.
Gatavu želeju pilda sakarsētās burkās, kuras atdzisušas aizvāko.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Zemenes
- Ērkškogas
- Cukurs