Dārzeņu salāti ziemai
Kāpostus sagriež smalki, gurķus nomizo, sagriež plānās ripiņās, sīpolus notīra un sagriež smalki. Ja ir vēlēšanās tomātus nomizo, ja nē, tad sagrīež palielos gabalos, visu liek apmēram 10 litru katlā un vāra 50 min. Pamēģina - vai kāposti ir mīksti, ja vēl cieti, tad pavāra ilgāk. Ja katls ir mazāks, tad var likt pa porcijām, pirmos liek kāpostus. Vāra, kamēr saplok, tad pievieno visu pārējo un vāra tālāk. Garšvielas liek uzreiz pie kāpostiem, izņemot etiķi, to labāk uz pašām beigām. Kad salāti gatavi, tos liek tīrās burkās un aizvāko. Nav jāpastarizē. Ļoti garšigi salāti pie kartupeļiem vai arī ātrā zupa. Apcepu pannā desiņu vai kādu gaļas gabaliņu bez kaula, zupas katlā iekšā, klāt kartupeļus, rīsus vai putraimus. Pašās beigās vienu puslitra burciņu ar salātiem un zupa gatava. Pasniedz ar krējumu un maizi. Lai labi garšo! Iznāk apmēram 8 -10 puslitra burciņas.
Sastāvdaļas
- Kāposti - 1 1/2.kg
- Gurķi - 1 1/2.kg
- Sīpoli - 1.kg
- Tomāti - 2.kg
- Sāls - 2.ēd.k.
- Cukurs - 100.g
- Eļļa - 100.ml
- Etiķa esence - 1.ēd.k.