Ērkšķogu zapte "Viltotais ķirsītis"
Katram ir savas idejas par to, lai konservi labāk uzglabātos,
tāpēc pieeja kompota pagatavošanā jāizvēlas pašam:
Variants bezrūpīgām mājsaimniecēm:
1)ērkšķogas notīra no ziediņiem un kātiņiem un nomazgā ar verdošu
ūdeni;
2)ērkšķogas pilda tīrās burciņās (pēc saviem ieskatiem aizpildot no
2/3 līdz pat 4/5 burciņas tilpuma;
3)vāra sīrupu (ūdens ar cukuru; un jau pašā sākumā pievieno ķiršu
lapas). Jāvāra tik ilgi, lai lapas atdotu aromātu sīrupam. Burciņās
lapas likt nav vēlams, jo pēcāk tās kļūs rūgtas;
4)gatavo sīrupu vēl karstu salej burciņās un nekavējoties aiztaisa
vāciņus, ar karstumu tie tiks pievilkti cieši klāt.
Šāds variants bez pasterizēšanas īpaši noder gadījumos, ja ogas jau
nogatavojušās vai arī, ja kompots tiks turēts maksimāli 3-4
mēnešus.
Variants vecā kaluma saimniecēm:
1)no cukura un ūdens
pagatavo sīrupu līdzīgi kā pirmajā variantā;
2)notīra ērkšķogas, pārlej ar karstu sīrupu. Šādi notur apmēram
10-12 stundas. Ķiršu lapas, vēlams, uz tik ilgu laiku sīrupā
neatstāt.
3)kompotu pilda tīrās burkās un sterilizē līdz pusstundai aptuveni
80 grādu temperatūrā.
Šāds kompots pavisam droši izdzīvos visu ziemu, taču, ja
proporcijas būs ievērotas pareizi, tad pagraba plauktos
tas neaizkavēsies.
Ķiršu lapas ērkšķogām piešķir burvīgu ķiršu aromātu, ko pratīs
novērtēt arī bērni.
Recepti iesūtīja: Agnese Tomiņa, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece
Sastāvdaļas
- Ūdens - 1.litrs
- Cukurs - 500.grami
- ērkšķogas (negatavas) - 2000-2500.grami
- Ķiršu lapas - 1.krietna sauja