Ērkšķogu zapte "Viltotais ķirsītis"

FOTO: Shutterstock.com

Katram ir savas idejas par to, lai konservi labāk uzglabātos, tāpēc pieeja kompota pagatavošanā jāizvēlas pašam:

Variants bezrūpīgām mājsaimniecēm:
1)ērkšķogas notīra no ziediņiem un kātiņiem un nomazgā ar verdošu ūdeni;
2)ērkšķogas pilda tīrās burciņās (pēc saviem ieskatiem aizpildot no 2/3 līdz pat 4/5 burciņas tilpuma;
3)vāra sīrupu (ūdens ar cukuru; un jau pašā sākumā pievieno ķiršu lapas). Jāvāra tik ilgi, lai lapas atdotu aromātu sīrupam. Burciņās lapas likt nav vēlams, jo pēcāk tās kļūs rūgtas;
4)gatavo sīrupu vēl karstu salej burciņās un nekavējoties aiztaisa vāciņus, ar karstumu tie tiks pievilkti cieši klāt.
Šāds variants bez pasterizēšanas īpaši noder gadījumos, ja ogas jau nogatavojušās vai arī, ja kompots tiks turēts maksimāli 3-4 mēnešus.

Variants vecā kaluma saimniecēm:
 1)no cukura un ūdens pagatavo sīrupu līdzīgi kā pirmajā variantā;
2)notīra ērkšķogas, pārlej ar karstu sīrupu. Šādi notur apmēram 10-12 stundas. Ķiršu lapas, vēlams, uz tik ilgu laiku sīrupā neatstāt.
3)kompotu pilda tīrās burkās un sterilizē līdz pusstundai aptuveni 80 grādu temperatūrā.
Šāds kompots pavisam droši izdzīvos visu ziemu, taču, ja proporcijas būs ievērotas pareizi, tad pagraba plauktos tas neaizkavēsies.

Ķiršu lapas ērkšķogām piešķir burvīgu ķiršu aromātu, ko pratīs novērtēt arī bērni.

 

Recepti iesūtīja: Agnese Tomiņa, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Ūdens - 1.litrs
  • Cukurs - 500.grami
  • ērkšķogas (negatavas) - 2000-2500.grami
  • Ķiršu lapas - 1.krietna sauja