"Ķiršu" sīrups bez ķiršiem jeb aroniju kompots
Aronijas tautas medicīnā lieto kā asinsspiedienu pazeminošu līdzekli, arī sīrupam paliek šī īpašība, taču ļoti vāja, tonizējoša.
Vismaz es saviem bērniem nekādus zema assinspiediena simptomus
neesmu novērojusi, lai gan šo recepti izmantoju jau 19 gadus. Šī
recepte nākusi no manas vecmammas pūra lādes. Sīrups sanāk ar
izteiktu ķiršu garšu un ļoti skaistā dzidri tumši sarkanā krāsā.
Ļoti labi uzglabājas istabas temperatūrā sapildīts pudelēs. Es
izmantoju to bērniem uz skolu taisot padzērienu gan ar parasto, gan
ar gāzēto ūdeni. Bēniem garšo ar saldējumu. Viesībās izmantoju
želejas un dzērienu iekrāsošanai.
Un tā sāksim: Vispirms vajadzētu nosvērt ogas, lai zinātu, cik
vajadzēs citronskābi.
Kārtoju aronijas ar ķiršu lapām kārtām. Starp kārtām saberu arī
citronskābi. Es parasti ņemu uz aci - vienam aroniju spainim
izmantoju 5 citronskābes paciņas. Visu pārleju ar vārošu ūdeni. Var
ķiršu lapas nelikt kārtām, bet savārīt kopā ar ūdeni un tad pārliet
aronijām. Pēc pieredzes - rezultāts tāds pats. Atstāj visu uz vienu
vai divām diennaktīm.
Tad noleju skaisti sarkano šķidrumu un nosveru. Uz katru sķidruma
kg jāliek 1 kg cukura. Sīrupu karsēju, līdz uzmet burbuli, pavāru 5
min un pildu tīrās aizskrūvējamās pudelēs. Uzglabāju skapītī zem
izlietnes. Labu apetīti!
Recepti iesūtīja: Gita Prane, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece
Sastāvdaļas
- Aronijas - 1.spainis
- Ķiršu lapas - 1/2.spainis
- Cukurs - 1.kg