Elīzas zapte (jeb vienkārši lečo)
Tā patiesībā ir vīriešu zapte jeb improvizēts lečo. Reiz meita
Elīza jautāja, kādēļ vīriešu zapte vai tādēļ, ka tā jāēd tikai
vīriešiem. Es paskaidroju,ka nē, ka to var ēst arī mazas
meitenes.Tad viņa secināja: mammu, ja es to ēdīšu,tad tu to sauksi
par Elīzas zapti? Vai NE? Man atlika tikai piekrist. Un tā palika
Elīzas zapte.Un Elīza to ĒD.
Gatavoju kā jau visus tradicionālos šāda tipa ziemas salātus, tikai
neleju etiķi,bet izmantoju ievārījuma cukuru,jo glabāju istabas
temperatūrā.
Burkānus ar sīpoliem sarīvēju skaidiņās un apcepu olīveļļā.Kamēr
cepas,blenderēju tomātus(ar visu mizu!!!).Tad tomātus ar burkāniem
un sīpoliem saberu lielā katlā,lai sautējas.Pa to laiku sagriežu
papriku stienīšos un beru visam klāt,tālak griežu kabačus vai
cukini tapat stienīšos un arī beru klāt.Pieleju atlikušo eļļu un
sautēju visu,kamēr kabači paliek caurspīdīgi,pieberu cukuru un
sāli,bet pagaršoju,ja vajag pieberu vēl.Tad karstu pildu puslitra
burciņās ar aizskrūvējamajiem vāciņiem. Nesterelizēju.
Patiesībā dārzeņus mēru uz aci,citreiz paprika vairāk,citreiz
kabači.Kad veikalos sākas lielās rudens atlaides uz dārzeņiem,tad
sāku pamazām gatavot.Bieži kabačus vai cukini vispār nelieku
klāt,galvenais labi daudz tomātu(labāk tos pavisam mīkstos-tie arī
lētāki),kuri kompensē etiķi.Arī eļļu leju apmēram,bet ne
daudz.Dārzeņus rīvēju uz slavenās oranžās dārzeņu rīves-sanāk ļoti
akurāti stienīši.Ja bērniem nepatīk stienīši var gatavo dārzeņu
masu sablenderēt vai izlaist caur gaļas mašīnu(un tad vēlreiz
uzkarsēt)-mums tā arī garšo.Šos dārzeņus ēdam ziemā ar
kartupeļiem,pievienoju maltajai gaļai,kā arī izmantoju kā pildījumu
picai.Picas pazūd pat neatdzisušas.Vienai lielai picai pietiek
ar puslitra buriņu Elīzas zaptes.Var kādu gaļas gabalinu pa virsu
uzlikt vai tunci,bet garšīgi ir pica tikai ar Elīzas zapti.
Kā jau minēju-nesterelizēju un uzglabāju istabas temperatūrā,jo nav
pagraba,taču cenšos skrūvēt tikai jaunus vāciņus(veikalos tagad tos
var iegādāties) vai skatos,lai uz tiem nebūtu rūsas
pleķu.Tādēļ arī svarīgi izmantot tieši IEVĀRĪJUMA cukuru,jo tas
satur vairāk pektīnvielas.Glabājas lieliski.Citu gadu vēl vasaras
vidū kādu burciņu atrodu.
Pati neesmu konservu un picu piekritēja un ģimenē visi
pieturamies pie šāda dzīves veida.Taču kad noraujamies no
principiem - TAD TĀ PA GARŠĪGO!
Labu apetīti!
Recepti iesūtīja: Gita Prane, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece
Sastāvdaļas
- Paprika (sarkana, dzeltena) - 1.kg
- Tomāti - 1.kg
- Burkāni - 1/2.kg
- Sīpoli - 300.g
- Kabači vai cukini - 1.kg
- Ievārījuma cukurs - 3.ēd.karotes
- Sāls - 3.ēd.karotes
- Olīveļļa - 1/2.glāze