Skābēti gurķi
Ir bezgala jauki, ja drūmajos ziemas vakaros var pastiepties pēc pašu gatavotiem gurķīšiem
Vienai trīslitru burkai vajadzēs:
• gurķus
• 4 smaržīgos piparus
• 5 melnos piparus
• 1 lauru lapu
• 1/2 mārrutku lapas
• upeņu lapas
• dilles
• sāli ( uz 11 ūdens — divas ēdamkarotes sāls ar nelielu kaudzīti)
• ķiploku
Pagatavošana:
Tīrā burkā vispirms liek sagrieztu mārrutku lapu, lauru lapu,
upeņu lapas, uz pusēm pārgrieztas ķiploku daiviņas, smaržīgos un
melnos piparus, dilles. Tad kārto nomazgātus gurķus, līdz tie
aizņem aptuveni 1/3 burkas. Tiem virsū klāj upeņu lapas, dilles un
ķiplokus. Pēc tam liek nākamo gurķu kārtu, līdz tie aizņemt 2/3
burkas. Virsū liek upeņu lapas, dilles un ķiplokus. Pēdējo gurķu
kārtu arī noslēdz ar upeņu lapām, dillēm un ķiplokiem. Pārlej ar
aukstā ūdenī izšķīdinātu sāls šķīdumu (šķidrumu lej līdz burkas
malai). Ļauj diennakti vaļējām burkām nostāvēties un otrā dienā
aizvāko. Droši var lietot dubultos plastmasas vākus, pirms tam tos
iemērcot karstā ūdenī, lai vieglāk uzlikt. Nevajag baidīties, ja
pēc kāda laika burkās šķidrums samazinās. Tas gurķiem nekaitē.