Gardā biešu marmelāde
Aikāgaršo šefpavāra Normunda Baranovska vitamīnu recepte.
1 litrs
Sastāvdaļas:
• Sarkanās bietes - 5 gab.
• Brūnais cukurs - 2 glāzes
• Baltvīns - 2 glāzes
• Apelsīns - 1gab.
• Ingvera pulveris - 1 tējk. (vai rīvēts, svaigs ingvers)
• Ķiploks - ½ daiviņa
• Kanēlis - ½ tējk.
• Krustnagliņas - 8 gab.
• Vanilīna cukurs - ½ tējk.
• Sāls/pipari - pēc garšas
Pagatavošana:
• Nomizo, sarīvē bietes (vai arī sagriez tās mazākos gabaliņos) un liec katlā.
• Pievieno baltvīnu, ingveru, cukuru un garšvielas, nedaudz pavāri.
• Pievieno apelsīna mizu un sulu no viena apelsīna, turpini vārīt aptuveni stundu, līdz bietes kļuvušas mīkstas un novārījies liekais šķidrums.
• Ja marmelādē nevēlies sajust biešu gabaliņus, sablenderē virumu viendabīgā masā
• Marmelādi pildi sterilās burkās un novieto vēsumā.
Biešu marmelāde lieliski garšos kopā ar dažādiem sieriem un grauzdētu maizi.
Aikāgaršo padomi biešu pagatavošanai:
• Bietes var „vārīt” arī krāsnī – noskalo bietes un ar visu mizu ietin folijā, kārto uz pannas. Pielej nedaudz ūdens un cep līdz 160 grādiem uzkarsētā krāsnī. Vidēja lieluma bietes būs gatavas 40 - 60 minūšu laikā.
• Bietes iespējams pagatavot arī pārtikas vakuuma maisiņā! Nomizo tās, sagriez mazākos gabalos un liec maisiņā. Sāli pievienot nav nepieciešams, taču dažādus garšaugus un garšvielas gan vari pielikt! Aiztaisi maisiņu, tā, lai tajā nepaliek gaiss, un liec vārīties ūdenī. Šādi vārot, bietes būs gatavas jau 30 minūšu laikā.
Vitamīnu eliksīrs – biešu sula
Biešu sulas ietekme uz veselību:
• Uzlabo pašsajūtu, darba spējas
• Sekmē tauku šķelšanos
• Izvada no organisma liekos toksīnus
• Tautas medicīnā palīdz pret kakla sāpēm