Kā saglabāt gardās avenes un ķiršus visam gadam
Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt dabīgos vitamīnus un pilnām mutēm baudīt dārza ogas. Sulīgas avenes un ķirši piemājas dārziņā, tirgū vai kādā zemnieku saimniecībā, kas aicina salasīt ogas pašu rokām – ikkatrs var izvēlēties veidu, kā uzņemt bagātīgu vitamīnu devu. "Rimi Gardēdis", pavārs Normunds Baranovskis iesaka šo laiku izmantot lietderīgi, vasaras gardākās veltes sagatavojot baudīšanai arī ziemā, un iepazīstina ar trīs veidiem, kā to izdarīt visparocīgāk un veiksmīgāk.
Ķiršu vai aveņu kompots
Vecmāmiņas mājās gatavotais kompots ļauj kavēties bezbēdīgo vasaras
dienu atmiņās. Rimi Gardēdis iesaka ķiršus un avenes ne tikai ēst
uzreiz no dārza, bet salasīt un pagatavot gardu kompotu ziemai, kas
ļautu atgriezties šajā vasaras sajūtā sev vēlamā laikā.
Nepieciešams:
Lai pagatavotu kompotu, nepieciešams 0,6 – 1 kg ogu, 350 g baltā
cukura, 700 ml ūdens un 3 – 4 500 ml burciņas.
Pagatavošana:
Karsē burkas un noskalo ogas. Ja gatavo ķiršus kompotam, kauliņus
var arī atstāt. Ogas liek burkās, kamēr tās pilnas līdz augšai.
Sīrupam nepieciešams savārīt ūdeni ar cukuru. Sīrupu lej pa virsu
ogām, bet burkas liek izkarsēties lielā katlā ar verdošu ūdeni.
Burciņām uzliek vākus, bet neaizskrūvē. Karsē burkas vismaz 10 – 15
minūtes ūdenī, kas ir gandrīz vārošs. Tas nozīmē – kad ūdens sāk
burbuļot, samazini temperatūru uz pusi un turpini karsēt. Uzskrūvē
burkām vākus un liec uz dvieļa, apgāžot burkas uz vāka. Atdzesē
pilnībā un tad liek glabāties ziemai.
Ķiršu vai aveņu ievārījums
Siltas pankūkas, baltmaize vai vienkārši karote garda ievārījuma
ļaus lūpu kaktiņiem pacelties smaidā. Ne mazums svētdienu rīti ir
kļuvuši baudāmāki tikai tāpēc, ka ledusskapī glabājas kripatiņa
vasaras – gards ķiršu vai aveņu ievārījums.
Nepieciešams:
Ievārījuma pagatavošanai nav nepieciešams daudz, vien 1 kg ķiršu
vai aveņu un 1 kg cukura, kā arī burkas, kurā ievārījumu sapildīt
un saglabāt ziemai.
Pagatavošana:
Nomazgātas ogas bez kauliņiem pārkaisa ar cukuru un atstāj uz
vairākām stundām. Radušos sīrupu kopā ar neizšķīdušo cukuru ber
katlā un uzvāra. Karstā sīrupā ber ogas un uz mazas uguns vāra
aptuveni 20 min. Kad ievārījums uzvārījies, lej burkā, uzskrūvē tai
vāku un liek uz dvieļa, apgāžot burkas uz vāka. Atdzesē pilnībā un
tad liek glabāties ziemai.
Ogas ar putotu vaniļas un dedzināto Marshmallows
krēmu
Ar vasaras ogu krājumiem varēsi īpaši izcelties ģimenes vai draugu
sanākšanā kādā no ziemas vakariem. Pēc gardi paēstām vakariņām
deserts ar saulainās vasaras saldi skābeno garšu pārsteigs ikvienu
gardēdi, turklāt pavāru iecels goda kārtā. Apvieno gardākās vasaras
vēstneses un pagatavo restorāna cienīgu ēdienu!
Nepieciešams:
Lai pagatavotu pārsteidzoši gardu desertu, nepieciešamas 1 – 2 kg
ogas. Tām jābūt dažādām, piemēram, zemenēm, avenēm, kazenēm un
ķiršiem, vai ogām pēc paša vēlmēm un iespējām. Viena bunte svaigas
piparmētras, kuras Rimi veikalos var iegādāties visu cauru gadu,
litrs vaniļas saldējuma un 10 gab. marshmallows ICA.
Pagatavošana:
Saldējums nedaudz jāatlaidina, bet der tāds, kā tikko atnests no
veikala – mazliet pakusis. Marshmallows sasprauž uz iesmiem un
apdedzina ar gāzes degli, lai tas sasiltu, kļūtu krēmīgs un ar
karamelizētu garšu. Pievieno saldējumam, pēc tam saldējumu saputo
ar mikseri. Pasniedz ar ogām un svaigu piparmētru.