Citādi konservētas jāņogas, upenes un ērkšķogas
Pašlaik ir pats īstākais laiks, kad nogatavojas latviešu tradicionālās ogas - upenes, jāņogas, ērkšķogas. Bez tradicionālām zaptēm izmēģini pagatavot kaut ko pikantāku un neparastāku. Receptes iesaka gardēde Iveta Galēja.
ĒRKŠĶOGAS ar asumiņu
Ja burkas ir patiešām labi aizvākotas, ērkšķogas var uzglabāt
pagrabā. Taču, ja ir liels ledusskapis, drošības labad vajadzētu
atrast vietu tur.
- 750 g notīrītu ērkšķogu
- 350 g cukura
- 125 ml sarkanvīna etiķa
- 125 ml sausā sarkanvīna
- 125 ml konjaka vai brendija
- 1 kanēļa standziņa
- 1 sakapāta sarkanā čili pāksts, ja vēlas
Ērkšķogas ieber burkās. Katlā uzvāri etiķi kopā ar vīnu, cukuru, kanēli un čili (ja izmanto). Tiklīdz cukurs izkusis, noņem no uguns un atdzesē. Pārlej ogām un pievieno konjaku. Burkas aizvāko.
Marinētas JĀŅOGAS un UPENES vecangļu gaumē
Pirms ēšanas jāļauj ogām vismaz 3-4 mēnešus ievilkties. lzmanto kā
piedevu dažādiem gaļas un citiem pikantiem ēdieniem — visur, kur
lieto brūklenes.
- 1 kg notīrītu sarkano jāņogu
- 500 g notīrītu upeņu
- 250 g brūnā cukura
- 600 ml maiga baltvīna etiķa
- 150 ml ūdens
- 1-2 tējk. smalki sakapāta ingvera
- 3 tējk. rīvētu mārrutku
- 1/2 tējk. koriandra sēkliņu
- 5-6 melnie piparu graudiņi
- 2-3 krustnagliņas
- 1 ļoti maza kanēļa standziņa
Jāņogas pārmaiņus ar upenēm saber burkās. Garšvielas iesien marles
maisiņā. Ūdeni uzvāri kopā ar etiķi un cukuru, ieliec garšvielu
maisiņu un uz lēnas uguns turpini vārīt 15 minūtes. Garšvielu
maisiņu izņem laukā un marinādi mazliet atdzesē. Pārlej ogām.
Burkas aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Pikantā ĒRKŠĶOGU piedeva
Asumiņa mīļotājiem. Vel viens apliecinājums tam, ka viss ģeniālais
ir vienkāršs.
3 nelielas burciņas 45 minūtes pagatavošanai
- I kg negatavu zaļo ērkšķogu
- 300 g ķiploku
Ērkšķogām nogriez kātiņus un sakaltušos ziedkausus, noskalo aukstā
ūdenī, ļauj, lai notekas. Ķiplokus notīri. Ogas un ķiplokus, berot
pamīšus, samal gaļasmašīnā, labi sajauc un liec sterilās burciņās.
Turi ledusskapī. Pirms pasniegšanas sajauc ar 1-2 tējk. cukura.
UPEŅU čatnijs
Ļoti labi garšo pie siera, gaļas, grilētām zivīm un dārzeņiem, kā
arī uz maizes.
- 750 g notīrītu upeņu
- 600 g smalki sakapātu sīpolu
- 300 g brūnā cukura
- 75 ml baltvīna etiķa
- 150 ml apelsīnu sulas
- 1-2 ēdk. sakapātu marinētu zaļo piparu graudiņu (nopērkami gatavi) Eļļa
- Sāls
Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un viegli apsautē. Pievieno sāli,
etiķi, cukuru un apelsīnu sulu un sautē, līdz sīpoli kļūst tādi kā
krēmīgi. Pievieno piparus un upenes un vāri, līdz sabiezē. Karstu
pildi burciņās un aizvāko.
Informācija no žurnāla "100 labi padomi"