Citādi konservētas jāņogas, upenes un ērkšķogas

Pašlaik ir pats īstākais laiks, kad nogatavojas latviešu tradicionālās ogas - upenes, jāņogas, ērkšķogas. Bez tradicionālām zaptēm izmēģini pagatavot kaut ko pikantāku un neparastāku. Receptes iesaka gardēde Iveta Galēja.

 

FOTO: Shutterstock.com

ĒRKŠĶOGAS ar asumiņu
Ja burkas ir patiešām labi aizvākotas, ērkšķogas var uzglabāt pagrabā. Taču, ja ir liels ledusskapis, drošības labad vajadzētu atrast vietu tur.

  • 750 g notīrītu ērkšķogu
  • 350 g cukura
  • 125 ml sarkanvīna etiķa
  •  125 ml sausā sarkanvīna
  • 125 ml konjaka vai brendija
  • 1 kanēļa standziņa
  • 1 sakapāta sarkanā čili pāksts, ja vēlas

Ērkšķogas ieber burkās. Katlā uzvāri etiķi kopā ar vīnu, cukuru, kanēli un čili (ja izmanto). Tiklīdz cukurs izkusis, noņem no uguns un atdzesē. Pārlej ogām un pievieno konjaku. Burkas aizvāko.

 

Marinētas JĀŅOGAS un UPENES vecangļu gaumē
Pirms ēšanas jāļauj ogām vismaz 3-4 mēnešus ievilkties. lzmanto kā piedevu dažādiem gaļas un citiem pikantiem ēdieniem — visur, kur lieto brūklenes.

  • 1 kg notīrītu sarkano jāņogu
  • 500 g notīrītu upeņu
  • 250 g brūnā cukura
  • 600 ml maiga baltvīna etiķa
  • 150 ml ūdens
  • 1-2 tējk. smalki sakapāta ingvera
  • 3 tējk. rīvētu mārrutku
  • 1/2 tējk. koriandra sēkliņu
  • 5-6 melnie piparu graudiņi
  • 2-3 krustnagliņas
  • 1 ļoti maza kanēļa standziņa


Jāņogas pārmaiņus ar upenēm saber burkās. Garšvielas iesien marles maisiņā. Ūdeni uzvāri kopā ar etiķi un cukuru, ieliec garšvielu maisiņu un uz lēnas uguns turpini vārīt 15 minūtes. Garšvielu maisiņu izņem laukā un marinādi mazliet atdzesē. Pārlej ogām. Burkas aizvāko un uzglabā ledusskapī.


Pikantā ĒRKŠĶOGU piedeva
Asumiņa mīļotājiem. Vel viens apliecinājums tam, ka viss ģeniālais ir vienkāršs.
3 nelielas burciņas 45 minūtes pagatavošanai

  •  I kg negatavu zaļo ērkšķogu
  •  300 g ķiploku


Ērkšķogām nogriez kātiņus un sakaltušos ziedkausus, noskalo aukstā ūdenī, ļauj, lai notekas. Ķiplokus notīri. Ogas un ķiplokus, berot pamīšus, samal gaļasmašīnā, labi sajauc un liec sterilās burciņās. Turi ledusskapī. Pirms pasniegšanas sajauc ar 1-2 tējk. cukura.
 

UPEŅU čatnijs
Ļoti labi garšo pie siera, gaļas, grilētām zivīm un dārzeņiem, kā arī uz maizes.

Reklāma
Reklāma
  • 750 g notīrītu upeņu
  • 600 g smalki sakapātu sīpolu
  • 300 g brūnā cukura
  • 75 ml baltvīna etiķa
  • 150 ml apelsīnu sulas
  • 1-2 ēdk. sakapātu marinētu zaļo piparu graudiņu (nopērkami gatavi) Eļļa
  • Sāls


Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un viegli apsautē. Pievieno sāli, etiķi, cukuru un apelsīnu sulu un sautē, līdz sīpoli kļūst tādi kā krēmīgi. Pievieno piparus un upenes un vāri, līdz sabiezē. Karstu pildi burciņās un aizvāko.

 

Informācija no žurnāla "100 labi padomi"

 

 

 

Sastāvdaļas