Lāceņu ievārījuma recepte
Jūlija vidus un mēneša otra puse ir lāceņu laiks. Lācenes lasāmas purvā, un nebūt ne visiem izdodas atrast leknu lāceņu audzi. Tāpēc lācenes ir no tām ogām, kam tirgū cenas parasti ir visai augstas.
Izmanto visu lāceņogu! Gatavās ogas liek ievārījumā, savukārt to kauslapiņas izkaltē tējai - tā stiprinās imunitāti un spēcinās saaukstēšanās laikā.
Sastāvdaļas:
- Lācenes 1 l
- Ievārījuma cukurs 0,5 l
Gatavošana:
- Ja ogas vēl nav gatavas (mīkstas), tās izklāj uz paplātes - vienas līdz divu dienu laikā būs nogatavojušās;
- Ogas atdala no kauslapiņām. Ogas liek katlā, kauslapiņas - kaltēties tējai;
- Ogām pievieno cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes. Putas, kas rodas vāroties, noņem;
- Katru ievārījumu lej burkās, aizvāko un liek atdzesēties. Atdzesētu liek ledusskapī vai pagrabā.
Variācijai: ievārījumam var pievienot svaiga citrona sulu; uz norādīto daudzumu aptuveni 1/2 citrona sulas.