Ar garšaugiem sālītas sēnes
Sastāvdaļas:
- 1 kg novārītu sēņu,
- 60 g sāls,
- daiviņa ķiploka,
- 2 zariņi diļlu,
- 3-5 upeņu lapas,
- 6 melnie pipari,
- 2 lauru lapas.
Pagatavošana
Sālīšanai var lietot visas ēdamās sēnes, arī tādas, kurām ir sliktāka garša. Sēnes novāra sālsūdenī, kā iepriekš aprakstīts. Lai sēnes padarītu aromātiskākas un garšīgākas, tām sālīšanas laikā jāpieliek garšaugi un garšvielas. Garšaugus izlasa, nomazgā, nosusina un sagriež 5 cm garos gabalos. Ķiplokus notīra un parupji sagriež. Vēlams pielikt dažas bazilika un majorāna lapas. Novārītas, nospiestas sēnes sajauc ar sāli, garšaugiem, garšvielām, tad stingri sapilda traukā, nospiež un tālāk rīkojas, kā norādīts par sālītām sēnēm. Šādas sēnes fermentācijas laikā iegūst patīkamu aromātu un garšu. Lietojot sēnes, vispirms izlasa garšaugus, tad nomazgā siltā ūdenī un lieto pēc vajadzības.
Sēņu sālīšana soli pa solim un to uzglabāšana ziemai
Recepte no grāmatas "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana", 1982. gads