No somiem aizgūta recepte – marinēti gurķīši bez pasterizēšanas
Esmu daudzkārt atzinusies, ka man it nemaz netīk ilga ņemšanās pa virtuvi ar sarežģītām receptēm un konservu pasterizēšanu, tāpēc arī šogad sameklēju jaunu veidu, kā pavisam viegli iemarinēt gurķus ziemai. Šoreiz recepte aizgūta no somu virtuves.
Vajadzēs:
- 2 kg gurķus
- 2 l ūdeni
- 100 g sāls
- 200 g cukuru
- 30 graudiņus melnos piparus
- 4 graudus smaržīgos piparus
- 4 gab. lielas lauru lapas
- 2 ēdamk. sinepju graudiņus
- 200 ml etiķi 9%
Gatavošana
- Gurķus nomazgā, nogriež galus un sagriež apmēram trīs, lielākus – četrās daļās.
- Lielā katlā lej ūdeni, pievieno visas sastāvdaļas, izņemot etiķi un gurķus, un vāra.
- Kad parādās pirmais burbulis, pievieno etiķi, gurķus un turpina vārīt, līdz gurķi maina krāsu un kļūst olīvzaļi. Tas notiek diezgan ātri.
- Tad pilda sterilizētās burkās (es tās salieku izlietnē un kārtīgi apleju ar tikko tējkannā uzvārītu ūdeni).
- Aizvāko ar tieši tāpat sterilizētiem vākiem un noliek atdzist, apgāztas otrādi. Pēc tam uzglabā vēsā vietā.