Zemeņu ievārījums. 2 dažādas receptes
Zemeņu laiks ir klāt!
1. paņēmiens. Vispirms savāra
sīrupu. Šim nolūkam katlā ieber cukuru un ielej ūdeni. Kad viss
cukurs izkusis, tad ieliek ogas.
Uz 400 g sausu, lielu, notīrītu ogu ņem 4 glāzes cukura un uz katru
glāzi cukura ¼ glāzes ūdens (ogu un cukura attiecība 1:2). Tādi
samēri ir pieņemti „laba” ievārījuma iegūšanai; „vienkāršākam”
ievārījumam ņem 400 g vidēja lieluma ogu 3 vai 2 glāzes cukura.
Lai varētu noņemt putas, trauku ieteicams nocelt no uguns un, turot
aiz rokturiem, pagrozīt uz riņķi – tad putas sakrājas vidū un tās
var noņemt ar karoti. Noņemot putas pēc tāda paņēmiena, sīrupā to
paliek mazāk.
2. paņēmiens. 1 kg ogu saber
kārtām ar 1 kg cukura un noliek pa nakti vēsā vietā. No rīta sīrupu
salej katlā un uzvāra, pēc tam tajā ieliek ogas un vāra uz lēnas
uguns. Vārīšanas beigās pieliek 1 g citronskābes uz 1 kg
cukura.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas
apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Cukurs
- Zemenes