Trīs paņēmieni, kā pagatavot lielisku zemeņu kompotu ziemai
Zemeņu kompotu ļoti reti izdodas iegūt skaistu, jo ogas cukura
sīrupā izmirkst un zaudē savu krāsu – kļūst iedzeltenas un
bezkrāsainas.
Lai kompots būtu ne tikai garšīgs, bet arī skaists pēc izskata,
jāizvēlas tumšsarkano zemeņu šķirnes.
Svarīga nozīme skaista zemeņu kompota sagatavošanā ir cukura sīrupa
koncentrācijai. Jo vairāk sīrupā ņemts cukura, jo skaistāks iznāk
kompots. Tāpat svarīgi ir zemeņu ogas apliet nevis ar cukurūdeni,
bet ar tīru zemeņu sulu, kas izspiesta no izšķirotām ogām. Ogas
jāizvēlas vienādas pēc lieluma un krāsa. Labāk izvēlēties mazas vai
vidēja lieluma ogas.
Zemeņu kompotu ieteicams gatavot mazos traukos (vēlams 0,5 litru
burkās), jo tad pasterizējot var karsēt īsāku laiku. Jo zemāka ir
karsēšanas temperatūra un īsāks pasterizācijas laiks, jo mazāk
sadalās krāsvielas ogās.
1. paņēmiens. Ogas ātri noskalo
aukstā ūdenī, atdala kauslapas, neizraujot ogām serdi. Burkas
piepilda līdz sašaurinājumam, uzmanīgi dauzot pret galdu, lai
saietu vairāk. Tad ogas aplej ar cukurotu sulu un tur tajā 3 –
4stundas. Pa šo laiku no ogām izplūst gaiss un ogas sablīvējas.
Sulu nolej un karsē līdz 90 grādiem. Burkas piepilda pilnas (no
trim burkām sapilda divās), uzlej karstu sulu, lai tā pārsegtu
ogas, un, uzliekot skārda vāciņus, novieto uz paliktņa katlā ar 45
– 50 grādu siltu ūdeni. Pēc tam ūdeni strauji sakarsē līdz 75
grādiem un tur šādā temperatūrā – 0,5 litru burkas 10 minūtes,
litra burkas – 15 – 20 minūtes. Burkas izņem, nenoceļot vāciņus,
aizvalcē un apgriež otrādi, lai tādā veidā pilnīgi pasterizētos arī
vāciņi.
Cukuru sulai pieliek pēc garšas – 250 – 400 g uz 1 l sulas. Tā kā,
konservējot slēgtos traukos, cukuram nav nozīmes, ogas var
konservēt sulā vien, bez cukura. Ogas var apliet arī ar novārīta
ūdens un sulas maisījumu.
2. paņēmiens. Ogas iepilda divās
burkās (pasterizējamā un rezerves burkā) un sakaisa kārtām ar
cukuru, rēķinot 200 – 250 g cukura uz 1 kg ogu. Burkas pa nakti
noliek vēsā telpā.
No ogām pa nakti izdalās sula un tās sablīvējas. Sulu nolej, bet
ogas no divām burkām sapilda vienā līdz trauka sašaurinājumam. Sulu
sakarsē emaljētā katlā līdz 90 grādiem un pārlej ogām līdz burkas
sašaurinājumam. Burkai uzliek skārda vāciņu un novieto uz paliktņa
katlā ar 45 – 50 grādu siltu ūdeni. Pēc tam ūdeni uzkarsē līdz 75
grādiem un šādā temperatūrā tur – 0,5 litru burkas 7 -8 minūtes,
litra burkas – 12 – 15 minūtes. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā
paņēmienā.
3. paņēmiens. Ogas izšķiro,
noskalo, nožāvē, blīvi sapilda 2 burkās, uzliek skārda vāciņus un
novieto karsēšanai uz paliktņa katlā ar aukstu ūdeni. Kad
temperatūra sasniedz 40 – 45 grādus, no ogām izdalās sula un burkās
saturs samazinās pēc tilpuma. Tad ogas sapilda no divām burkām
vienā burkā līdz burkas sašaurinājumam, pieliek 1 g citronskābes,
no jauna uzliek vāciņus, uzkarsē katlā līdz 80 grādiem un tur šādā
temperatūrā – 0,5 litru burkas 8 minūtes, litra burkas – 10
minūtes. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā paņēmienā.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas
apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Zemenes
- Cukurs