Zemeņu sula
Ja zemeņu daudz, jāspiež sula.
1. paņēmiens. Izspiestu sulu
lēnu uzkarsē emaljētā katlā līdz 96 grādiem, pieliek 1 g
citronskābes uz 1 l sulas un ātri salej sterilās pudelēs, kas
izņemtas no ūdens no verdoša ūdens. Pudeles noslēdz ar novārītiem
korķa aizbāžņiem un noliek guļus, lai aizbāžņus vēl papildus
karsētu. Lai izspiestu gaisu, sulu iepilda līdz pudeles kakla
malām. Aizbāzni iespiež it kā ieskrūvējot. Kad sula atdziest, tā ir
līdz pudeles kakla pusei, bet zem aizbāžņa ir bezgaisa telpa.
Sulu pudeles var noslēgt arī ar sterilām, verdošā ūdenī noplaucētām
gumijas plāksnēm (no vecu velosipēdu kamerām) apmēram 9x9 cm izmērā
un sasiet ar aukliņu zem kakla atmalas. Tikai šādā gadījumā pudeles
jāpiepilda tā, lai sula pārlītu pāri malām (lai izspiestu
gaisu) un virs kakla izveidotos „kupoliņš”. Šādā veidā
noslēgtas pudeles nedrīkst nolikt guļus, kā to dara ar aizkorķētām
pudelēm.
2. paņēmiens. Sterilās pudelēs
salej aukstu sulu līdz to kakla pusei un pudeles noslēdz ar
steriliem korķa aizbāžņiem. Aizbāzni un pudeles kaklu nosien ar
auklu. Tad pudeles liek aukstā ūdenī katlā uz paliktņa un pasterizē
75 grādu temperatūrā 30 minūtes.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas
apstākļos.- R: Avots,1993