Upeņu marmelāde
Laiks upenēs!
Upenes satur daudz recinātājvielu. Izmantojot šo īpašību, no tām
var gatavot marmelādi.
Ņem nogatavojušās upeņu ogas. Pēc noskalošanas un ūdens
notecināšanas tās saber katlā, pielej uz 1 kg ogu glāzi ūdens un
karsē. Karsējot līdz 70 grādu temperatūrai, iegūst vienlaidu masu,
kura ātri jāizberž caur sietiņu ar 1 mm acīm. Iegūst šķidru
biezeni. Biezenim pievieno pēc garšas cukuru un tad to sapilda
sterilās burkās, uzliek lakotos skārda vāciņus un pasterizē 75
grādu karstumā: 0,5 litru burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20
minūtes. Vāciņus aizvalcē un burkas apgriež otrādi.
Ja marmelādi pilda 3 litru burkās, tad piepildītās burkas
nepasterizē, bet tūliņ aizvalcē ar steriliem vāciņiem un apvērš
otrādi papildus karsēšanai.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas
apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Upenes
- Cukurs
- Ūdens