Aveņu sula
Aveņu sula pēc konsistences ir bieza un pagrūti izspiežama. Lai
sulu varētu vieglāk izspiest, ogas jākarsē. Šim nolūkam ielej katlā
līdz 70 grādiem uzkarsētu ūdeni (rēķinot 50 g ūdens uz 1 kg ogu),
ieber tajā ogas un karsē 30 minūtes 60 grādu temperatūrā. Pēc tam
no karstām ogām izspiež sulu. .
1. paņēmiens. Izspiesto sulu emaljētā katlā lēni
uzkarsē līdz 96 grādiem. Pēc tam to ātri salej pudelēs līdz pašai
augšai (lai izspiestu gaisu). Pudeles nekavējoties noslēdz ar
novārītiem korķa aizbāžņiem un noliek guļus. Aizbāžņus iespiež it
kā ieskrūvējot. Kad sula atdzisusi, tās līmenis pudelē ir līdz
kakla pusei.
Sulu pudeles var noslēgt arī ar sterilām gumijas plāksnēm, kā tas
aprakstīts tekstā par zemeņu sulas gatavošanu.
2. paņēmiens. Iegūto auksto sulu ielej sterilās pudelēs līdz kakla
pusei un noslēdz ar steriliem korķa aizbāžņiem. Aizbāzni un pudeles
kaklu apsien ar aukliņu, pudeles saliek katlā ar aukstu ūdeni uz
paliktņa un pasterizē 30 minūtes 75 grādu temperatūrā.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Avenes